Faza zilei: Rusia a emis alertă de călătorie în Muntenegru, după arestarea spionilor: "Să manifeste prudență"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Rusia a emis atenționare de călătorie în Muntenegru după ce statul balcanic a anunțat că a arestat 20 de de spioni ruși. 

Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, citat de Agenţia de presă RIA NOVOSTI, anunţă că Ministerul rus al Afacerilor Externe a emis o alertă de călătorie pentru ruşii care vizitează Muntenegru. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe Maria Zaharova, le recomandă prudenţă ruşilor atunci când îşi programează călătoriile în Muntenegru, pe fondul expulzării diplomaţilor ruşi din Muntenegru. Declaraţia respectivă a fost publicată pe site-ul Ministerului rus al Afacerilor Externe. ''În plus, pe termen scurt, acordarea cetăţenilor Federaţiei Ruse] de asistenţă consulară nu este posibilă, din cauza reducerii la minimum a dimensiunii personalului Ambasadei Ruse din Podgorica'', a avertizat ea.

Diplomatul a subliniat că Muntenegru nu a formulat, deocamdată, nicio pretenţie faţă de Rusia. Conform aceleiașu surse "mass-media muntenegrenă a lansat o campanie denigratoare despre o presupusă reţea de spionaj rusă, dezvăluită de serviciile naţionale de informaţii, care implică peste treizeci de ruşi, care locuiesc în această ţară şi doi oficiali locali, care au fost acuzaţi de 'activităţi ilegale, aceşti angajaţi ai misiunii diplomatice ruse fiind supravegheaţi intens''.

Zaharova a remarcat că nu este prima dată când autorităţile muntenegrene dau dovadă în mod ostentativ de o falsă abilitate în ''protecţia intereselor statului'' de a se apăra de o ameninţare inexistentă din partea Rusiei'', urmând politica rusofobă de izolare, impusă de anglo-saxoni, relatează Rador. 

 

Ce s-a întâmplat vineri în Muntenegru

 

Pe 29 septembrie, treizeci şi opt de persoane, în principal rezidenţi ruşi, au fost arestate în Muntenegru sub suspiciunea de spionaj, a dezvăluit joi cotidianul local Pobjeda, citând surse neidentificate, potrivit Reuters.

Anterior în cursul zilei, premierul Dritan Abazovic a declarat într-o transmisiune live a şedinţei de guvern că este în desfăşurare o 'operaţiune internaţională', cu asistenţa unor parteneri externi, la care participă procuratura de stat muntenegreană, pentru apărarea intereselor ţării, dar nu a oferit detalii.

Muntenegru, ţară membră a NATO şi candidată la aderarea la Uniunea Europeană, s-a alăturat sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei în urma invaziei acesteia în Ucraina. În trecut, Podgorica a expulzat diplomaţi ruşi.

Potrivit publicaţiei Pobjeda, ofiţeri operativi ai Agenţiei pentru Securitate Naţională din Muntenegru (ANB) şi ai Procuraturii Speciale de Stat (SDT) au reţinut şase diplomaţi ruşi, 30 de cetăţeni ruşi cu permis de şedere temporară şi doi muntenegreni sub suspiciunea de spionaj.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel