Fără penali. Mihai Şora: Am reuşit, suntem un milion!

Andrei Lazăr |
Data publicării:

Mihai Şora anunţă reuşita campaniei "Fără penali în funcţii publice". 

Iată mesajul transmis de către Mihai Şora după anunţul potrivit căruia campania "Fără penali în funcţii publice" a adunat un milion de semnături:

"Un milion de oameni – ființe gânditoare, majore, alfabetizate și având o legătură cu această țară – au semnat pentru inițiativa cetățenească #fărăpenaliînfuncțiipublice.

Găsesc că este, de departe, cea mai demnă, mai nobilă și grăitoare victorie a Binelui, a cinstei împotriva hoției, a rectitudinii morale împotriva jafului și a nelegiuirii. 
Mai mult decât atât: este dovada – cât se poate de asumată și reală – că românii se pot uni în jurul unor valori comune, în jurul unei idei ce poate deveni proiect de țară.

Când, în urmă cu șase luni, într-o geroasă zi de februarie, ne strângeam (o mână de oameni: să fi fost 10 – 20, de toate vârstele și profesiunile) în încăperea strâmtă a unui notariat din București, pentru a așterne pe hârtie, propoziție după propoziție și semnătură după semnătură, inițiativa noastră, niciunul dintre noi nu avea cum să știe – din capul locului – câți dintre semenii noștri ne vor urma, câți români vor interioriza urgența, necesitatea acestei inițiative și câți vom fi la socoteala de pe urmă.

Am auzit, în tot acest răstimp, voci care au gâlgâit juridic (cum că de ce „penali“ și cum adică „funcții publice“). Pentru mine, personal, toate aceste piruete stilistice, scărpinări după ceafă ori încruntări ale frunții nu au nicio relevanță: cel puțin nu acum, nu în momentul de față. Întocmai cum – dacă ți-ar arde casa – n-ai sta să cugeți la bolta înstelată ori la sexul păpădiilor, ci ai face tot ce-ți stă în putință să scoți din flăcări ființele vii și tot ceea ce, atunci, în clipa aceea de groază, pentru umanitatea din tine chiar contează.

Și am văzut, în tot acest răstimp, oameni care, după o zi de muncă, găseau câteva ore să stea la gura unui metrou, adunând semnături, oameni care – cu aceste cuvinte la vedere, înscrise pe un tricou – s-au urcat în mașini, în trenuri și autobuze, la cules de semnături pentru #fărăpenaliînfuncțiipublice. Pare simplu, – și chiar este (vă spune cineva care a îmbrăcat un asemenea tricou și a strâns semnături). Dar știm cu toții că lucrurile simple nu sunt, adesea, nici cele mai evidente, nici cele mai banale ori firești.

Urmează, mai departe, ca toate semnăturile deja strânse să fie validate, iar inițiativa să ajungă în Parlament. Acolo – mai ales acolo, în plenul Camerei Deputaților și în Senat – va fi greu, știut fiind că balaurul are multe capete. 
Dar și noi suntem un milion!
Un milion de #văvedem, de #ajunge și #neluămțaraînapoi.
Un milion de #fărăpenaliînfuncțiipublice."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel