Familie de români din Spania, la un pas de închisoare. Plătea muncitorii cu 300 euro pe lună și-i punea să lucreze 12 ore pe zi

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:
Poliști spanioli în acțiune (Sursa foto: Freepik)
Poliști spanioli în acțiune (Sursa foto: Freepik)

Procurorii din Valladolid își mențin cererea de patru ani de închisoare pentru cuplul de origine română Dumitru U. și Carmen T. acuzat de exploatarea a doi muncitori de naționalitate marocană. 

Marocanii erau folosiți la munci agricole în Medina del Campo. Erau obligați să muncească zi-lumină și li se dădeau salarii infime. 

Sentința definitivă pentru români a rămas în pronunțare la Tribunalul Valladolid. Procurorul care a instrumentat dosarul cere condamnarea lui Dumitru și a lui Carmen pentru o infracțiune împotriva drepturilor lucrătorilor. 

Avocații celor două presupuse victime, marocanii Farik M. și Magmud M, cer daune materiale și morale, o pedeapsă de la șase la nouă ani de închisoare pentru români și includerea în rechizitoriu a infracțiunii de constituire de grup infracțional organizat, din care ar face parte și Costel T. , fratele femeii acuzate. 

Magmud M. a fost audiat prin videoconferință de la Valencia. Acesta a confirmat ceea ce a povestit și în prima zi a procesului conaționalul său Farik M. în sensul că Dumitru și Carmen au fost cei care i-au angajat, iar Costel era cel care îi ducea la muncile câmpului și cel din urmă îndeplinea de asemenea sarcini de conducere.

Magmud a reamintit condițiile dure la care a fost supus între 2020 si 2021 atunci când a îndeplinit sarcini agricole pentru firma inculpaților. Acesta susține că alături de conaționalul său era obligat să muncească până la 12 ore pe zi de luni până sâmbătă și un salariu care nu depășea niciodată 300 de euro. Rezulta așadar o plată cuprinsă între 5 și 5,5 euro pe oră. 

Marocanii susțin că le erau luați și bani pentru transport, dar și 50 de euro lunar pentru închirierea mănușilor, cât și pentru folosirea foarfecelor la munca la vie și la cules de cartofi.

Magmud, în conformitate cu ceea ce spusese deja Farik, a recunoscut că la acea vreme nu avea permis de muncă ori de ședere și, prin urmare, acuzatul i-a pus la dispoziție o serie de acte pentru ca muncitorii să le prezinte în cazul în care ar fi sosit Inspecția Muncii.

Tocmai în timpul unei vizite efectuate de Inspecția Muncii la o proprietate rurală din Medina, efectuată pe 19 februarie 2021, unde lucrau Magmud și Farik și alți muncitori, s-a descoperit că doi angajați nu erau înregistrați la asigurările sociale.

Controlul s-a încheiat cu impunerea sancțiunilor corespunzătoare asupra companiei și cu citarea proprietarului acesteia, Dumitru U, și a celor doi lucrători ilegali la sediul Inspecției Muncii din Valladolid.

Românii i-ar fi pus să mintă pe cei doi marocani ca să scape de acuzații

 

În ziua prezentării la Inspecția Muncii, cei doi muncitori au fost luați de patronul Dumitru pe care i-ar fi constrâns și le-a dat diferite instrucțiuni să spună că lucrează de doar două zile la firma agricolă. 

Convorbirea a fost înregistrată de amândoi cu telefonul mobil și a fost adusă drept probă la dosar. 

Ultimii care au depus mărturie joi au fost tocmai cei trei inculpaţi români care se declară nevinovaţi de faptele de care sunt acuzaţi.

Atât Carmen, cât și Dumitru au negat că ar avea o relație și au subliniat că sunt doar prieteni. Aceștia au explicat că au avut între 2020 și 2021 o firmă agricolă care a angajat cincizeci de muncitori pe care i-au înscris la Asigurările Sociale, cu excepția celor doi marocani, Farik și Magmud, despre care spun că au lucrat doar două zile pentru compania lor. 

„Le-am spus că fără acte nu pot lucra și mi-au promis că mi le vor prezenta ulterior”, a spus Dumitru, care a susținut că marocanii nu au mai apucat să aducă actele până la controlul Inspecției Muncii din 18 februarie 2021. 

„M-au amendat pentru asta și a trebuit să închid firma”, a conchis acuzatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel