Europa, paralizată de proteste față de scumpiri: „Când o factură se ridică la 350%, evident că nu avem cu ce să o plătim”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Europa, paralizată de proteste față de scumpiri: „Când o factură se ridică la 350%, evident că nu avem cu ce să o plătim”
Europa, paralizată de proteste față de scumpiri: „Când o factură se ridică la 350%, evident că nu avem cu ce să o plătim”

Europa a cunoscut astăzi furia protestelor stârnite de scumpirea mâncării, a gazului şi electricităţii. Mii de greci şi-au strigat nemulţumirea la Atena, iar lucrurile au scăpat de sub control când mai mulţi manifestanţi au început să arunce cu cockteiluri Molotov în clădirile publice. Şi Bruxelles, capitala Uniunii Europene, a fost paralizat de o grevă generală. Şase din 10 zboruri au fost anulate, transportul în comun a fost oprit, şi nici trenurile nu au circulat toate. 

Zeci de mii de belgieni au lăsat munca şi au început protestele. Cer guvernului măsuri de protecţie. Inflaţia este cea mai mare din ultimii 50 de ani, iar preţurile au scăpat de sub control. O pâine albă de 500 de grame costă trei euro, echivalentul a 15 lei. 

„Astăzi este o grevă națională, deci mai multe sectoare sunt afectate, inclusiv aeroportul”, spune Ihsane Chioua Lekhli, purtător de cuvânt aeroport, potrivit Observator

 

Preţurile care cresc fără oprire i-au scos în stradă şi pe greci

 

Locuitorii din Atena susţin că sancţiunile împotriva Rusiei s-au întors împotriva europenilor ca un bumerang, şi din cauza asta a ajuns să sufere tot continentul. 

În Spania, cei care au început protestele au fost antreprenorii şi angajaţii din industria ospitalităţii, care se descurcă tot mai greu din cauza scumpirii electricităţii. Mai multe restaurante şi hoteluri au stins aseară luminile şi au aprins lumânări, ca simbol al situaţiei în care au ajuns. 

„Acum, când o factură pe câteva luni se ridică la 300% sau 350%, evident că nu avem cu ce să o plătim. Francezii se pregătesc să înceapă şi ei în seara aceasta o grevă generală de 48 de ore”, spune Jose Antonio Aparicio, purtător de cuvânt restaurante Spania, conform sursei citate. 

 

Vezi și 

 

Olanda. Sute de oameni au blocat avioanele pe aeroportul Schiphol: S-au așezat în fața roților. Peste 100 de persoane arestate

 

Sute de activişti de mediu îmbrăcaţi în salopete albe au luat cu asalt sâmbătă o zonă în care se află avioanele private de pe aeroportul Schiphol din Amsterdam şi au împiedicat plecarea avioanelor timp de ore întregi, aşezându-se în faţa roţilor acestora, informează Reuters.

Poliţia militară a intervenit şi a îmbarcat zeci de protestatari în autobuze. Mai mult de 100 de activişti au fost arestaţi, a raportat postul naţional de televiziune NOS.

Protestul a făcut parte dintr-o zi de demonstraţii organizate de Greenpeace şi Extinction Rebellion în interiorul şi în jurul platformei aeriene, înaintea începerii conferinţei COP27 privind clima din Egipt.

Citește continuarea AICI...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel