Europa: Numărul nașterilor a scăzut în ultimii doi ani din cazua temerillor legate de COVID-19. Care e situația în România

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Europa a înregistrat o scădere cu 14% a numărului naşterilor în ianuarie 2021 în comparaţie cu aceeaşi lună a anilor precedenţi - probabil o consecinţă a temerilor legate de criza sanitară declanşată de COVID-19 în timpul primului val al pandemiei de coronavirus, potrivit unui studiu realizat de oameni de ştiinţă din Elveţia, relatează vineri dpa.

Potrivit cercetătorilor, ţările cu cele mai dure lockdown-uri la începutul anului 2020 şi cu unităţi de terapie intensivă supraaglomerate au înregistrat nouă până la 10 luni mai târziu cele mai mari scăderi ale numărului naşterilor.

Echipa de oameni de ştiinţă a afirmat că aceste descoperiri, publicate în revista "Human Reproduction", pot avea "consecinţe pe termen lung asupra demografiei, în special în Europa de Vest, unde se observă o îmbătrânire a populaţiei".

 

Numărului naşterilor a scăzut, în special, în ţările care aveau probleme cu sistemele de sănătate


"Scăderea numărului naşterilor la nouă luni de la începutul pandemiei a fost înregistrată mai frecvent în ţările în care sistemele de sănătate erau suprasolicitate şi capacitatea spitatelor era depăşită", a declarat Leo Pomar, autorul principal al studiului.

"Acest lucru a condus la blocaje şi măsuri de distanţare socială pentru a se încerca stoparea răspândirii COVID. Cu cât blocajele au fost mai lungi, cu atât s-au înregistrat mai puţine sarcini în această perioadă, chiar şi în ţările care nu au fost grav afectate de pandemie", a spus el.

"Credem că temerile cuplurilor legate de o criză sanitară şi socială în timpul primului val de COVID-19 a contribuit la scăderea numărului naşterilor nouă luni mai târziu", a afirmat Leo Pomar.

 

România este în topul țărilor în care a scăzut natalitatea



În Marea Britanie şi Ţara Galilor s-a înregistrat o scădere cu 13% a numărului naşterilor în ianuarie 2021, comparativ cu ianuarie 2018 şi 2019, în timp ce numărul bebeluşilor născuţi în Scoţia a scăzut cu 14%.

Lituania şi România au înregistrat cea mai mare scădere a numărului naşterilor, de 28% şi respectiv 23%.

Suedia, care nu a instituit un lockdown, însă a avut un număr mare de decese legate de COVID, nu a raportat o scădere a naşterilor, au spus cercetătorii.

Echipa de oameni de ştiinţă a subliniat că durata blocajelor a fost singurul factor asociat cu scăderea naşterilor în ianuarie 2021, comparativ cu ianuarie 2019 şi ianuarie 2018, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel