Erdogan se întâlnește cu Putin. Președintele Turciei vrea să discute cu Lukașenko

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Presa din Turcia anunță ce va vorbi președintele Erdogan cu Vladimir Putin la întâlnirea din Kazahstan. 

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, va examina cu omologul său rus, Vladimir Putin, o serie de aspecte legate de situaţia din Ucraina şi evenimentele din Siria, la următoarea întâlnire a celor doi lideri, care va avea loc la Astana, transmite postul turc de televiziune TRT Haber.

Potrivit postului de televiziune, înainte de convorbirile cu preşedintele Rusiei, liderul turc intenţionează să discute cu liderul Belarus, Aleksandr Lukaşenko. "După cum se preconizează, preşedintele Erdogan va discuta cu Putin despre cea mai recentă situaţie a conflictului din Ucraina, eforturile de pace ale Turciei [în contextul crizei ucrainene] şi despre coridorul (creat pentru importul cerealelor ucrainene prin porturile de la Marea Neagră, n.r.). În plus, ei vor discuta despre evenimentele din Siria", subliniază postul tv.

În ceea ce priveşte întâlnirea lui Recep Tayyip Erdogan cu Lukaşenko, nu sunt cunoscute subiectele care vor fi examinate. În acelaşi timp, TRT Haber subliniază că, pe lângă convorbirile bilaterale, preşedintele turc ar trebui să se adreseze şi participanţilor celui de-al şaselea summit al Conferinţei privind cooperarea şi măsurile de consolidare a încrederii în Asia (CICA).

Kremlinul a anunţat că aşteaptă ca Recep Tayyip Erdogan să prezinte iniţiative privind reglementarea conflictului din Ucraina, în timpul convorbirilor cu Putin.

 

Turcia a făcut deja un apel la pace

 

Turcia a lansat marţi un apel către Rusia şi Ucraina la încetarea focului, apel ce intervine înainte de o întâlnire preconizată în cursul săptămânii la Astana (capitala Kazahstanului) între preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi omologul său rus Vladimir Putin, potrivit AFP.

Membră NATO, Turcia a rămas pe o poziţie neutră de la începutul conflictului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei în 24 februarie şi menţine relaţii bune cu cei doi vecini ai săi de la Marea Neagră.

Ankara a jucat un rol-cheie în schimbul de prizonieri din septembrie între Rusia şi Ucraina, precum şi în încheierea, în iulie, sub egida ONU, a unui acord între cele două ţări permiţând reluarea exportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră şi Bosfor.

În două rânduri, Turcia a reunit pe teritoriul său reprezentanţi ruşi şi ucraineni pentru discuţii.

Erdogan s-a întâlnit cu Putin de trei ori în ultimele trei luni, dar de asemenea discută telefonic regulat cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel