Document secret. Energie raționalizată la iarnă, în România: Nu avem suficiente gaze; Se cere încurajarea încălzirii cu lemne

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Dispecerul Energetic Național (DEN), din cadrul Transelectrica, estimează că deficitul de energie electrică din producția internă pentru acoperirea consumului României în iarna care vine va crește masiv față de prognozele de dinaintea sezonului rece anterior. DEN recomandă autorităților, printre altele, să îi pregătească pe consumatori pentru eventualitatea în care va fi nevoie de raționalizări și să relaxeze temporar restricțiile privind încălzirea cu lemne, pentru reducerea cererii de electricitate și gaze.

În documentul obținut de jurnaliștii de la Profit.ro scrie că, potrivit DEN, la vârf de sarcină, producția de energie a României în iarna care vine va fi, în scenariul moderat, de numai 7.940 MW, cu rezervă de 550 MW, față de 9.320 MW (cu rezervă de 920 MW) în sezonul rece trecut. În scenariul pesimist, producția în sezonul rece actual este estimată la 6.010 MW (rezervă de 550 MW), față de 8.170 MW (rezervă de 820 MW) în iarna trecută. ″În scenariul pesimist, la vârful de seară se înregistrează un deficit de producție de aproximativ 3.490 MW, 550 MW putând fi acoperiți prin mobilizarea integrală a rezervelor din sistem, iar diferența neacoperită fiind de 2.940 MW″, se arată în act. Înainte de iarna trecută, deficitul neacoperit era estimat la numai 1.010 MW.

Document secret. Energie raționalizată la iarnă, în România

 

În aceste condiții, nu este exclus să fie nevoie ca alte sisteme energetice naționale din Europa să intervină în sprijinul României, inclusiv prin punerea în funcțiune a unor centrale sau prin reducerea alimentării unor mari consumatori. Scenariul pesimist include și insuficiența gazelor naturale, luându-se în calcul funcționarea centralei Brazi a OMV Petrom la numai jumătate din capacitate (420 MW).

De altfel, în document se atrage atenția că insuficiența gazelor poate duce la indisponibilizarea mai multor producători majori care utilizează acest combustibil.

România nu ar avea suficiente gaze; Se cere încurajarea încălzirii cu lemne

 

DEN recomandă ″reducerea consumului de energie electrică și gaze naturale la consumatorii industriali corespunzător cantităților de energie electrică contractate din piața de energie electrică, pentru reducerea deficitului de energie electrică la nivelul sistemului″, precum și ″pregătirea consumatorilor de energie electrică pentru aplicarea limitărilor de consum, în situația apariției unor situații previzibile de criză energetică″, potrivit documentului citat, care poate fi consultat pe site-ul Profit.ro.

DEN mai consideră necesară ″utilizarea lemnului în gospodării pentru încălzire, pentru reducerea consumului de energie electrică și gaze naturale, prin relaxarea temporară a restricțiilor actuale privind combustibilul lemnos″.

Jurnalistul Adi Mosoianu a afirmat, la Digi 24, că nu ar trebui să se teamă de acest scenariu consumatorii casnici, ci doar cei industriali.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel