EMA a autorizat vaccinul contra variolei maimuței

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Anglia. S-au descoperit 11 cazuri noi de variola maimuței. Numărul total se ridică la 190
Anglia. S-au descoperit 11 cazuri noi de variola maimuței. Numărul total se ridică la 190

A fost autorizat primul vaccin contra variolei maimuței în Europa. Acesta folosește serul conta variolei umane. 

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat vineri că a autorizat extinderea utilizării unui vaccin contra variolei umane pentru a fi folosit împotriva propagării variolei maimuţei, care ar putea primi nivelul de alertă maximă din partea OMS, informează AFP.

''Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a recomandat extinderea indicaţiei vaccinului antivariolic Imvanex pentru a include protecţia adulţilor împotriva variolei maimuţei'', a precizat autoritatea sanitară europeană într-un comunicat.

Vaccinul Imvanex, produs de compania daneză Bavarian Nordic, este autorizat în Uniunea Europeană din 2013 pentru prevenirea variolei. A fost aprobat pentru a fi utilizat împotriva variolei maimuţei având în vedere similitudinea dintre acest virus şi virusul variolei.

Numărul de cazuri de variola maimuței, creștere considerabilă



Directorul general al OMS s-a declarat joi ''îngrijorat'' de creşterea numărului de cazuri de variola maimuţei în deschiderea reuniunii Comitetului de urgenţă, solicitând sfatul experţilor. El poartă responsabilitatea de a declara o eventuală urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională, cel mai ridicat grad de alertă al agenţiei sanitare, pe baza recomandărilor Comitetului.

Situaţia s-a agravat în ultimele săptămâni, iar numărul cazurilor a ajuns în prezent la peste 15.300, recenzate în 71 de ţări, potrivit celor mai recente statistici ale autorităţilor sanitare din Statele Unite (CDC).

În urma unei prime întruniri, desfăşurată pe 23 iunie, majoritatea experţilor i-a recomandat lui Tedros Adhanom Ghebreyesus să nu declare stare de urgenţă sanitară publică de amploare internaţională.

Depistată pentru prima dată la om în 1970, variola maimuţei este mai puţin periculoasă şi contagioasă decât ''verişoara'' sa variola umană, eradicată în 1980.

Variola maimuţei debutează cu febră puternică şi se manifestă prin erupţii cutanate, urmate de formarea unor cruste. De cele mai multe ori este benignă şi se vindecă spontan după două sau trei săptămâni, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel