Elevii maghiari iau cursuri de chineză, după ce au refuzat profesorii de română

Narcis Popa |
Data publicării:

Elevi de la mai multe şcoli din judeţ, atât cu predare în limba română, cât şi cu predare în limba maghiară, participă şi în acest an şcolar la cursuri gratuite de limba şi literatura chineză, în cadrul Programului "Confucius", derulat în Harghita pentru al patrulea an consecutiv.

Coordonatoarea Programului "Confucius", inspectorul şcolar pentru programe educaţionale Aurora Panaite, a declarat vineri, că din anul 2015, de când au început aceste cursuri, peste 500 de elevi harghiteni au participat la program şi au obţinut atestate lingviste, recunoscute de Ministerul Educaţiei.

În acest an, programul se derulează în 11 unităţi şcolare din Harghita, cursurile de limba chineză fiind ţinute de două voluntare trimise de Institutul "Confucius", care funcţionează pe lângă Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. Voluntarele sunt studente care îşi fac masterul la Universitatea Lingvistică din Beijing.

Inspectorul Aurora Panaite a precizat că aceste cursuri sunt primite cu mult interes şi entuziasm de elevi, atât liceeni, cât şi cei de la şcolile gimnaziale.

"După ce termină cursurile, elevii pot comunica la nivel de dialog simplu în chineză, dar ceea ce este foarte important este că au cunoştinţe bogate despre cultura şi civilizaţia chineză, înţeleg Orientul şi capătă deprinderi de lucru manual în stil chinezesc. Un alt beneficiu este că totul se întâmplă în limba engleză, iar copii pot, în acest fel, să îşi exerseze şi comunicarea în limba engleză", a explicat Aurora Panaite.

Aceasta a adăugat că, în fiecare an, în cadrul programului "Confucius" se oferă posibilitatea elevilor care doresc să cunoască cultura şi civilizaţia chineză şi să-şi aprofundeze cunoştinţele de comunicare, să meargă într-o tabără în China, care durează două săptămâni şi care este finanţată parţial de Institutul Confucius.

De asemenea, elevii care obţin nivelul trei de cunoaştere a limbii chineze au posibilitatea de a solicita bursă de studii universitare în China.

Aurora Panaite a spus că, în Harghita, deja sunt copii care au obţinut nivelul doi de cunoaştere a limbii chineze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel