Elena Udrea așteaptă azi decizia magistraților bulgari privind extrădarea sa: „Fac bine, ca de obicei“ / UPDATE

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Elena Udrea a ajuns, cu puțin timp în urmă, în fața magistraților de la Curtea de Apel din Sofia, care urmează să ia o decizie în procesul de extrădare a fostului ministru.

Întrebată, la intrarea în sala de judecată d către jurnaliștii români, ce face și cum se simte, Udrea a răspuns: „Fac bine, ca de obicei“. De asemenea, la întrebarea dacă mai are vreo speranță privind soluționarea în favoarea sa a cererii de extrădare, fostul ministrul a răspuns că da. 

Dacă va fi extrădată, Elena Udrea va începe executarea pedepsei de șase ani de închisoare stabilită în dosarul Gala Bute.

Pe 20 aprilie, Tribunalul districtual din Blagoevgrad a decis că fostul ministru va fi extrădat în România.

Decizia nu a fost însă definitivă și a fost atacată de către Elena Udrea la Curtea de Apel de la Sofia.

Elena Udrea așteaptă azi decizia magistraților bulgari privind extrădarea sa

 

Inițial, la Curtea de Apel din Sofia, procesul a fost programat pentru data de 29 aprilie, dar avocații Elenei Udrea au anunțat că nu pot ajunge și a fost amânat pentru 10 mai.

Situația s-a repetat și pe 10 mai, când unul dintre apărătorii bulgari ai fostului demnitar nu a putut ajunge în sala de judecată din cauza unui presupus accident rutier.

Judecătorii au stabilit atunci un nou termen pentru astăzi, 18 mai.

Curtea de Apel din Sofia trebuie să soluționeze punerea în aplicare a mandatului european de arestare emis pe numele Elenei Udrea în termen de 60 de zile de la reținerea ei, termen ce expiră pe 6 iunie, conform legislației din Bulgaria.

Elena Udrea: „Fac bine, ca de obicei“

 

În cazul în care magistraţii din Sofia vor respinge miercuri contestația, Udrea va fi trimisă în România şi va ajunge la Penitenciarul Târgşor, pentru executarea pedepsei de 6 ani de închisoare.

Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării, condamnată definitiv în Gala Bute. Ea a fugit din România chiar înainte ca Instanţa Supremă să confirme condamnarea, dar a fost reţinută pe 7 aprilie de poliţia de frontieră bulgară atunci când încerca să treacă cu automobilul în Grecia prin punctul de trecere a frontierei Kulata.

 

UPDATE.

Magistrații bulgari au dat o amânare în procesul de extrădare al Elenei Udrea, pentru data de 3 iunie, cerând să se aștepte verdictul de la procesul privind recursul în casație din România. „Niciun arestat din Europa nu este trimis în România din cauza condițiilor dure din arest“, a a declarat Elena Udrea la ieșirea din sala de judecată. „Sunt arestată ilegal de 40 de zile“, a mai spus Udrea.

Judecătorii bulgari au amânat, miercuri, din nou, pronunţarea în procesul privind extrădarea Elenei Udrea. Noul termen de deliberare este 8 iunie.

„Sunt criticate în toate hotărârile date în Europa. Aproape nicio țară din Europa nu mai trimite înapoi niciun arestat din cauza condițiilor din arest. Instanța a spus că nu mai este nevoie (de un expert - n.r.), probele arată clar condițiile. Dar nu ăsta este argumentul meu principal. Eu nu vorbesc de condițiile din arest, ci de ilegalitatea în care mă aflu - sunt arestată ilegal de 40 de zile. (...) Instanța a considerat că nu mai er nevoie să fie audiat un expert pentru probele deja depuse sunt suficiente”, a declarat Elena Udrea.

Elena Udrea: „Sunt arestată ilegal de 40 de zile“

 

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea rămâne în închisoarea din Sofia, după ce judecătorii au decis să amâne pronunţarea pentru data de 8 iunie, la ora 15.00.

Amânarea a fost cerută de avocaţii lui Udrea care speră ca între timp, la Bucureşti, să se pronunţe o decizie favorabilă în recursul în casaţie de la ÎCCJ cu privire la suspendarea pedepsei.

Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute. Decizia aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi este definitivă.

Udrea a plecat în Bulgaria înainte de pronunţarea deciziei şi a fost oprită de autorităţile bulgare la graniţa cu Grecia. Ulterior, fostul ministru a fost reţinut de autorităţile bulgare şi a solicitat să nu fie extrădat, dând vina pe condiţiile din sistemul penitenciar din România.

Solicitarea i-a fost respinsă, dar avocaţii Elenei Udrea au făcut contestaţie.

Înalta Curte de Casație și Justiție trebuie sa dea decizia finală și în dosarul cu Ioana Băsescu privind finanțarea campaniei electorale din 2009

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel