Drona de fabricație iraniană folosită pentru a efectua lovituri mortale în Ucraina: Cum a apelat Putin la armele "kamikaze" Shahed-136

Alexandra Curtache |
Data publicării:
O nouă dronă doborâtă în Belarus la graniţa ucraineană / Foto: Captură video youtube
O nouă dronă doborâtă în Belarus la graniţa ucraineană / Foto: Captură video youtube

Rusia a atacat din nou Ucraina cu drone ucigașe "kamikaze", provocând haos în Kiev. Clădirile au fost distruse iar cetățenii panicați au fugit pentru a se pune în siguranță, iar unii chiar au încercat să le doboare.

Armele Shahed-136, furnizate de Iran, au plouat asupra capitalei în valuri succesive de 28 de drone, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko. 

Cinci dintre ele au lovit capitala, în timp ce aproximativ 13 au fost doborâte în regiunea mai largă a Kievului, toate în timp ce veneau dinspre sud, a declarat un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iurii Ihnat.

 

Rețeaua de încălzire a orașului a fost una din țintele principale

 

Una dintre lovituri părea să vizeze rețeaua de încălzire a orașului, lovind un centru de operațiuni, în timp ce alta s-a izbit de o clădire rezidențială cu patru etaje, făcând o gaură mare în ea și prăbușind cel puțin trei apartamente unul peste altul, provocând moartea a trei persoane.

Shaheds, pe care Rusia le-a redenumit drone Geran-2, conțin o încărcătură explozivă și sunt lansate una după alta.

Cu o rază de acțiune de peste 600 de mile, dronele încărcate cu explozibil pot "zăbovi" deasupra țintelor potențiale timp de ore înainte de a fi lovite direct în soldații, vehiculele sau clădirile inamice de sus - provocând o explozie.

Andrii Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, a confirmat într-o postare pe rețelele de socializare că dronele Shahed s-au numărat printre cele folosite în atac. 

 

Iranul a negat anterior că a furnizat arme Rusiei

 

Iranul a negat anterior că a furnizat arme Rusiei, deși șeful Gardienilor Revoluției sale s-a lăudat că a furnizat arme marilor puteri ale lumii, fără a da detalii.

Dronele au fost, de asemenea, folosite în mod repetat de Rusia în alte părți ale Ucrainei în ultimele săptămâni pentru a viza centre urbane și centrale electrice, în timp ce Putin se răzbuna pentru bombardarea podului din Crimeea. 

Acestea sunt relativ ieftine, costând în jur de 20.000 de dolari.

Utilizarea lor în roiuri reprezintă o provocare pentru apărarea aeriană ucraineană, a declarat Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene. 

 

Națiunile occidentale au promis să consolideze apărarea aeriană ucraineană

 

Națiunile occidentale au promis să consolideze apărarea aeriană ucraineană cu sisteme care pot doborî dronele, dar mare parte din acest armament nu a ajuns încă și, în unele cazuri, ar putea dura luni de zile.

'Provocările sunt serioase, deoarece forțele și mijloacele de apărare aeriană sunt aceleași ca la începutul războiului', a spus Ihnat. 

Unele dintre armele de apărare aeriană furnizate de națiunile occidentale pot fi folosite doar în timpul zilei, când țintele sunt vizibile, a adăugat el.

 

Rusia a folosit dronele din ce în ce mai mult în ultimele săptămâni

 

Rusia a folosit dronele din ce în ce mai mult în ultimele săptămâni, 24 dintre ele fiind distruse de Ucraina, a afirmat Ministerul lor al Apărării. 

Ucrainenii care au asistat la atacuri ale dronelor spun că acestea fac un zgomot recognoscibil și le-au descris ca fiind ca niște "motociclete" în aer, în timp ce unii soldați au început să le numească "mașini de tuns iarba zburătoare".

În timp ce dronele pot fi devastatoare pentru țintele lor, soldații au spus că sunt vulnerabile la focurile de armă de calibru mic. 

Statul Major General al forțelor armate ale Ucrainei a publicat o înregistrare video care arată o epavă fumegândă despre care a afirmat că este una dintre drone. Postul a precizat că aceasta a fost doborâtă de o mitralieră, conform Daily Mail.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel