Drepturile omului și accesul la avort sunt valori europene, afirmă premierul Franței după alegerile din Italia

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Prim-ministrul francez Elisabeth Borne a declarat că Uniunea Europeană va urmări îndeaproape respectarea anumitor drepturi și valori ale omului, cum ar fi accesul femeilor la avort, ca răspuns la rezultatul alegerilor din Italia.

"În Europa, avem anumite valori și, evident, vom fi vigilenți", a declarat Borne la RMC Radio și BFM TV.

"Este o valoare a drepturilor omului și respectul față de ceilalți, și anume dreptul de a avea acces la avort, ar trebui să fie susținut de toți", a mai spus Borne, adăugând totodată că nu dorește să comenteze "alegerea democratică a poporului italian", conform Reuters.

Giorgia Meloni părea că va deveni prima femeie prim-ministru al Italiei, în fruntea celui mai de dreapta guvern de după cel de-al Doilea Război Mondial.

În timpul campaniei electorale, Meloni a negat în repetate rânduri sugestiile că ar putea anula legislația privind avortul sau drepturile homosexualilor, reafirmându-și în același timp opoziția față de adopțiile și maternitatea surogat pentru cuplurile LGBT.

 

Meloni este gata să conducă Italia după ce dreapta triumfă la urne

 

Partidul postfascist Fraţii Italiei (Fratelli d'Italia, FDI), condus de Giorgia Meloni, s-a clasat pe primul loc la alegerile legislative desfăşurate duminică în Italia, un eveniment fără precedent din 1945. 

Rămânând în opoziţie la toate guvernele succesive de la alegerile legislative din 2018, Fraţii Italiei (Fratelli d'Italia, FdI) s-au impus ca principală alternativă, trecând de la 4,3% la un sfert din totalul voturi, potrivit primelor estimări, devenind primul partid din peninsulă.

 

Prima declarație a Giorgiei Meloni

 

"Italienii au transmis un mesaj clar în favoarea unui guvern de dreapta condus de Fraţii Italiei", a reacţionat Giorgia Meloni, afirmându-şi astfel ambiţia de a deveni prim-ministru.

"Vom guverna pentru toţi" italienii, a promis ea. "O vom face cu scopul de a uni oamenii", a adăugat ea într-un discurs de uniune şi liniştire, recunoscând că ultima campanie electorală a fost "violentă şi agresivă".

Coaliţia pe care o formează împreună cu celălalt partid eurosceptic de extremă dreaptă, Liga lui Matteo Salvini, şi cu Forza Italia, partidul conservator al lui Silvio Berlusconi, urmează să câştige aproximativ 43% din voturi, ceea ce îi garantează majoritatea absolută a mandatelor, atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel