Dreptul de a fi uitat. Google poate aplica măsura doar pentru cetățenii Uniunii Europene

Narcis Popa |
Data publicării:

Google și-a asigurat posibilitatea de a aplica ”dreptul de a fi uitat” numai pentru utilizatorii din Europa, a stabilit o instanță de pe continent care a comunicat companiei că nu e obligată să aplice prevederile și în restul lumii, arată BBC.

Judecătorii europeni au arătat că prevederile ”dreptului de a fi uitat” le permite cetățenilor din Uniunea Europeană să ceară ca, atunci când e vorba despre propria persoană, orice conținut pe care îl consideră ”inadecvat, irelevant sau exagerat” să fie eliminat dintre rezultatele căutărilor efectuate în țările UE.

Curtea a precizat că dispoziția nu obligă Google să ofere ”dreptul de a fi uitat” și utilizatorilor din restul lumii.

Cu toate că informațiile ar continua să existe pe paginile site-urilor, rezultatele ar fi eliminate din motoarele de căutare.

Prevederile au pornit de la un caz din Spania, din 2014, unde Mario Costeja a încercat să înlăture link-uri depășite care vorbeau despre datoriile sale mult după ce își achitase orice obligație.

Comisia Națională de Informatică și Libertăți (Commission Nationale de l’Informatique et des Libertes -CNIL), din Franța, s-a adresat Curții Europene de Justiție pentru a clarifica dacă posibilitatea de a elimina legături din căutări ar trebui să se adreseze și altor versiuni ale platformei Google din lume sau se limitează numai la google.fr.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a recunoscut faptul că țările din afara UE ”au o abordare diferită” și că modul în care se păstrează echilibrul între protecția datelor personale și libertatea accesului la informație al utilizatorilor de internet ”este foarte posibil să varieze semnificativ în jurul lumii”.

“Curtea precizează că dreptul la protecția datelor personale nu este un drept absolut, fiind necesar să se țină cont de funcția pe care o îndeplinește în societate și să fie asigurat un echilibru cu drepturi fundamentale, potrivit principiului proporționalității”, notează judecătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel