Dosar Kovesi. Reacția Comisiei Europene: "Toți candidații trebuie tratați corect"

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Comisia Europeană a subliniat joi că este esenţial ca toţi candidaţii la funcţia de procuror-şef european să fie trataţi corect în cursul procedurii de selecţie şi că urmăreşte cu atenţie ultimele evoluţii în acest dosar.

''Comisia urmăreşte îndeaproape ultimele evoluţii în contextul procedurii de selecţie a şefului Oficiului procurorului public european (EPPO). Este esenţial ca toţi candidaţii, prezentaţi de un panel de selecţie independent, să fie trataţi corect în cursul acestui proces. În privinţa procesului de selecţie, ştim că panelul de selecţie independent a evaluat candidaţii pentru postul de viitor procuror-şef european şi a înaintat lista sa scurtă Parlamentului European şi Consiliului. Le revine Parlamentului şi Consiliului să desemneze procurorul-şef european, prin acord comun. Noi, în calitate de Comisie, nu avem un rol oficial în această selecţie finală, dar este important ca EPPO să fie creat la timp, aşa cum am dorit, la finalul lui 2020, şi în acest context va fi important pentru primul procuror-şef european să fie numit rapid'', a spus purtătorul de cuvânt Margaritis Schinas, în conferinţa de presă cotidiană a executivului comunitar.

El a răspuns astfel unei întrebări referitoare la faptul că fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, plasată pe prima poziţie pe lista scurtă pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef european după evaluarea realizată de comitetul de selecţie independent, a primit o citaţie, în calitate de suspect, din partea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

''În ceea ce priveşte independenţa sistemului judiciar din România, noi am declarat clar de multe ori, atât în această sală, cât şi în afara ei, că un sistem judiciar independent şi profesionist este de o importanţă capitală'', a adăugat reprezentantul Comisiei Europene.

Fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi a anunţat miercuri seara că a primit o citaţie, în calitate de suspect, din partea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, ea precizând că este nevinovată şi că îşi va continua drumul în procedura pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef european.

"În ultimele zile, am fost supusă unei campanii de denigrare, probabil plecată din disperarea unora pentru faptul că am ocupat primul loc în procedura pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef european. Pot să vă spun că astă seară, după ora opt seara, s-a prezentat un poliţist la domiciliul meu şi am primit o citaţie din partea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie, în calitate de suspect pentru infracţiunea de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Este foarte interesant că această citaţie vine înainte de a merge la Parlamentul European în vederea audierii", a declarat Kovesi, la Europa FM.

Potrivit Euractiv, ceilalţi doi candidaţi aflaţi pe lista scurtă pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef european sunt Jean-Francois Bohnert din Franţa şi Andres Ritter din Germania. Numărul iniţial de candidaţi a fost de 24.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel