Donald Tusk, AVERTISMENT: „Este inacceptabil”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a atras atenţia vineri, la Varşovia, asupra pericolului pe care îl reprezintă pentru blocul comunitar urmărirea obţinerii supremaţiei de către statele puternice ale Uniunii Europene, informează dpa.

Deşi Europa are nevoie de leadership, ţările mai mici nu ar trebui să se simtă excluse, a spus el, abordând, de asemenea, temerile larg răspândite în Polonia cu privire la hegemonia Franţei sau, mai ales, a Germaniei, în UE.

Citește și BREXIT. Donald Tusk, SEMNAL de ALARMĂ: „NU puteți IGNORA"

UE ar trebui să transforme "încercările permanente şi dorinţa de a domina în cooperare, mediere şi dialog", a susţinut Tusk la Universitatea din Varşovia, într-un discurs rostit cu ocazia Zilei Naţionale, în care este celebrată Ziua Constituţiei (1791).

În discursul său, Donald Tusk a făcut, de asemenea, apel la respectarea Constituţiei de către guvernul polonez: "Este inacceptabil ca un guvern să sărbătorească Ziua Constituţiei în fiecare an, dar să o eludeze în fiecare zi".

Reformele judiciare controversate au provocat un conflict între Varşovia şi Comisia Europeană, care a lansat o nouă procedură de infringement împotriva Poloniei în legătură cu noul regim disciplinar al judecătorilor, cu scopul de a-i proteja de subminarea independenţei judiciare. Guvernul de la Varşovia dispune de două luni pentru a răspunde.

În intervenţia sa, Tusk a evitat să facă orice referire directă la alegerile europarlamentare.

Citește și Donald Tusk: "Suntem toți alături de Paris"

Donald Tusk este considerat candidatul cel mai promiţător pentru prezidenţialele din 2020 din Polonia, deşi nu şi-a anunţat intenţia de a candida.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel