Doi români din Anglia au vrut să își boteze copilul într-o biserică din Londra. Taxă de 250 de lire și condiții absurde impuse de preot

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:
Cei doi români au vrut să-și boteze copilul într-o biserică românească din Londra
Cei doi români au vrut să-și boteze copilul într-o biserică românească din Londra

Doi români stabiliți de 12 ani în Marea Britanie susțin că preotul bisericii române din parohia lor le-a pus niște condiții absurde atunci când i-au cerut să le boteze băiețelul. 

Un cuplu de români a fost pus în fața unor condiții aparent absurde din partea unui preot pentru botezul copilului lor într-o biserică din Londra.

În centrul unui scandal ce a prins amploare în comunitatea românească din Marea Britanie se află Daniel și Ioana, un cuplu stabilit de 12 ani în Regatul Unit. Cei doi părinți au relatat că au solicitat botezul pentru fiul lor, în vârstă de un an și opt luni, la Biserica Ortodoxă Română "Sfântul Apostol Pavel și a tuturor Sfinților Români" din Eastham, Londra. Cu toate acestea, ei susțin că au fost întâmpinați cu condiții absurde și pretenții financiare din partea preotului paroh.

Potrivit relatărilor părinților, printre cerințele impuse s-a numărat obligația semnării unui document prin care își asumau angajamentul scris de a se căsători într-un interval de timp specific. Această condiție a fost considerată de cuplu drept una neobișnuită și incomodă.

"Ce m-a deranjat cel mai tare e (...) acea declarație cu intenția de căsătorie (...) Dacă nu mă căsătoresc până la data de… ce se întâmplă?" a declarat Ioana Prelucan, mama copilului, catalogând această cerință drept o aberație.

Pe lângă aceasta, preotul le-ar fi solicitat nașilor o adeverință de spovedanie și, conform tatălui, chiar și bani pentru ceremonia de botez.

Daniel Marcu, tatăl copilului, a prezentat convorbirile de pe WhatsApp în care se pare că sunt menționate sume financiare. "Avem taxă fixă 150 lire dacă suntem de acord să îl botezăm în comun cu mai mulți copii deodată, iar dacă vrem să fim singuri în biserică taxa crește la 250 de lire plus lumânări cumpărate toate de la ei, omologate de biserică (...) mi se par absurde cererile astea", a declarat Marcu, potrivit Știrile ProTV.

De cealaltă parte, Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale a oferit o perspectivă diferită, etichetând pretențiile preotului drept "recomandări" și nu ca obligații. Cu toate acestea, cuplul român se simte nedreptățit și dezamăgit de modul în care au fost tratați în cadrul acestei experiențe religioase.

Într-un mesaj scurt transmis echipei Știrilor PRO TV, preotul paroh a refuzat să comenteze detaliile legate de acest scandal, indicând că orice nemulțumire de ordin liturgic ar trebui adusă la cunoștința forurilor superioare ale Bisericii. În final, mama copilului a primit un mesaj din partea preotului, anunțând că se va ruga pentru ei.

 

----------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel