Doi români acuzați de crimă în Franța, arestați după 20 de ani în Spania: Fapta urma să se prescrie în câteva luni

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Autoritățile spaniole au arestat doi bărbați de naționalitate română care se aflau de 20 de ani în Catalonia, unde au fugit după ce au ucis în 2003, în Franța, un tânăr care s-a îndrăgostit și a încercat să elibereze o prostituată pe care cei doi o păzeau, crimă pentru care au fost condamnați în 2011 și care era pe cale să se prescrie.

Rezolvarea acestui caz a fost anunțată într-o conferință de presă de subinspectorul Manel Novoa, șeful Unității centrale de omucideri însărcinată cu vechile crime nerezolvate, care a explicat că cei doi deținuți sunt un bărbat de 51 de ani și nepotul său de 39 de ani, care în 2011 au fost condamnați, după ce au fost judecați în contumacie în Franța, la pedepse de 30 și 26 de ani de închisoare pentru această crimă, care urma să expire în 2025.

Cei doi cetățeni români lucrau ca proxeneți în Franța când, la 20 februarie 2003, au omorât în bătaie un bărbat de 29 de ani care se îndrăgostise de o prostituată pe care o păzeau și a încercat să o elibereze pe aceasta și pe un prieten de-al ei.

După o bătaie brutală, cei doi cetățeni români au pus cadavrul într-o mașină, l-au abandonat într-o zonă împădurită din apropierea Grondeville, Nancy, și au fugit cu același vehicul în Catalonia, unde au rămas în ultimii douăzeci de ani sub identități false.

Infracțiunile lor în Catalonia până la "dispariția" din 2008

 

În același an, în 2003, au fost identificați în același vehicul în Catalonia, unde, în primii ani, au lucrat ca proxeneți în această comunitate: unchiul a fost arestat pentru conducere sub influența alcoolului, iar nepotul a fost arestat pentru agresiune sexuală și răpirea unei prostituate, deși fata a sfârșit prin a fugi în România, iar dosarul a expirat deja fără o condamnare.

În plus, nepotul și-a denunțat unchiul în 2008 pentru amenințări privind datoriile - menținându-și identitățile false - iar cei doi au devenit dușmani.

Cu toate acestea, din 2008, când numele lor a apărut în presa franceză legat de infracțiunea pe care au comis-o, și mai ales din 2011, când au fost condamnați în Franța în lipsă și a fost emis un mandat de arestare internațional pe numele lor, cei doi au optat pentru anonimat, au dispărut de pe hartă și nu au mai lăsat nicio urmă.

„În sfârșit, pot dormi liniștit"

 

Astfel, unchiul a trăit împreună cu soția sa în Segur de Calafell (Tarragona), cu numeroase măsuri de supraveghere -cum ar fi camere de supraveghere- și ascunzându-și fața cu pălării, bărbi sau măști, deși nu a putut evita să aibă probleme cu unii vecini, care l-au denunțat pentru caracterul său violent.

Nepotul a încercat să își refacă viața alături de soția sa în El Prat de Llobregat (Barcelona) și lucrând în hoteluri de lux și, în momentul arestării sale, le-a spus agenților că îi "pare rău" pentru crima pe care a comis-o la 19 ani și a exclamat: "În sfârșit, pot dormi liniștit".

Mossos a intrat pe urmele celor doi deținuți în urmă cu un an și jumătate, când unitatea care anchetează cele mai vechi crime nerezolvate a început să investigheze uciderea unei prostituate într-un bordel din Catalonia, la o dată pe care Mossos nu o detaliază, dar care în orice caz este anterioară anului 2011.

Cum au ajuns polițiștii la cei doi români

 

Analizând cazul, anchetatorii au detectat că unchiul lucra ca agent de securitate în acest bordel și că, în momentul comiterii crimei, se afla în apropierea locului faptei.

Mergând de fir, și datorită faptului că unchiul și nepotul său au fost identificați în aceeași mașină cu care au fugit din Franța în 2003, Mossos a început să îi cerceteze pe amândoi ca suspecți în cazul crimei prostituatei din Catalonia, cerând colaborarea poliției din România - unde unul dintre ei avea un dosar pentru omor din imprudență prin fugă de la locul faptei în 1995 -, Belgia - pentru jaf - și Franța.

A fost atunci când, la aproape două decenii după ce s-au stabilit în Catalonia sub identități false - au folosit documente croate - a fost posibilă identificarea lor cu numele lor reale și confirmarea faptului că din 2011 aveau o condamnare fermă pentru crima din 2003 în Franța, care ar fi expirat în 2025 dacă nu ar fi fost găsiți.

Mașina pe care o foloseau, abandonată „la vedere“

 

De fapt, mașina cu care au fugit din Franța în 2003 a fost parcată într-o parcare, acoperită cu o prelată, cu numere de înmatriculare spaniole și cu capcane - cum ar fi sticle de apă - pentru a verifica dacă cineva încerca să o descopere.

Unitatea științifică a Mossos analizează acum vehiculul -în special portbagajul- pentru a corobora faptul că au transportat în el pe tânărul pe care l-au ucis în Franța și în cazul în care vor găsi indicii despre crima din Catalonia, care este încă în curs de investigare, dar pentru moment a fost exclusă participarea celor doi.

În cele din urmă, ambii au fost arestați la domiciliul lor la 1 și 2 august și, după ce au fost aduși în fața instanțelor, Audiencia Nacional a ordonat încarcerarea și transferul lor într-o închisoare din Franța pentru a-și ispăși pedeapsa, potrivit EFE.

 

------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel