Doi medici dentiști români din Franța, victime ale xenofobiei: Pacienții i-au insultat și au refuzat să le plătească, din cauza naționalității

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Cei doi medici români au fost insultați și nu au fost plătiți de pacienți (Foto ilustrativ)
Cei doi medici români au fost insultați și nu au fost plătiți de pacienți (Foto ilustrativ)

Doi medici stomatologi români care profesează în orașul francez Pont-Audemer se pregătesc să își facă bagajele și să plece, după ce au fost înjurați de pacienți din cauza naționalității lor. Cazul grav de discriminare a ajuns în presa franceză. 

Doi medici stomatologi români care au sosit în localitatea franceză Pont-Audemer (regiunea Haute-Normandie), în urmă cu mai puțin de un an, într-un centru medical nou-nouț, își fac deja bagajele. Cei doi spun că s-au săturat să fie victimele unor insulte rasiste din partea unor pacienți.

Pacienții i-au jignit și i-au numit "hoți" 

 

Potrivit publicației France Bleu, unii dintre pacienți i-au numit "hoți", au intrat în sala lor de tratament și i-au insultat. Exasperați, cei doi dentiști de la centrul medical din Pont-Audemer se pregătesc să își facă bagajele. Stabiliți anterior la Rouen, românii au ajuns la acest centru de sănătate nou-nouț, inaugurat în urmă cu mai puțin de un an. Aici au fost atrași de spațiul modern și echipamentele noi, având tot ce le trebuie pentru a-i mulțumi.

Dar totul s-a schimbat curând. Cei doi dentiști s-au săturat de insultele primite care, potrivit primăriei, erau destul de frecvente. Pe ușa celor două săli de tratament ale lor există un autocolant pe care scrie "nu intrați fără permisiune".

Ei sunt singurii dintre cei aproximativ doisprezece medici care au pus astfel de afișe pe ușă. Cei doi medici stomatologi nu au dorit să vorbească cu presa, însă au confirmat insultele primit. Totuși, ei spun că relația cu autoritățile este una bună. Acest caz este cu atât mai ciudat încât primăria a avut nevoie de multe luni pentru a găsi medici dentiști care să vină aici. Specialiștii sunt extrem de greu de găsit.

Cei doi stomatologi români vor pleca la sfârșitul lunii

 

Jurnaliștii de la publicația franceză citată spun că cei doi stomatologi români vor pleca la sfârșitul lunii. Ei vor termina tratamentul pacienților curenți, însă nu mai acceptă cazuri noi.

"Trebuie să conduci 30 sau 45 de minute pentru a găsi un medic stomatolog, este complicat. Am găsit un medic de familie, dar nu și un dentist", spune Quentin, un bărbat care s-a mutat în oraș în urmă cu doi ani.  

În ceea ce privește plângerile de rasism din partea medicilor, el este indignat: "Suntem în 2023, nu ne pasă de naționalitate sau de culoare, dacă sunt mulți medici străini este pentru că o merită."

Frédéric, un alt pacient care a condus treizeci de minute pentru a fi tratat de unul dintre cei doi dentiști este dezamăgit că aceștia pleacă. "A fost amabil, atent, nu m-a durut, e păcat. În ceea ce privește rasismul, e păcat, atâta timp cât îngrijirea este acolo, asta e tot ce cerem."

Sute de pacienți rămân fără acces la servicii medicale stomatologice

 

Siradjoudine Zeinou, un dentist din Pont-Audemer, spune că nu va putea să-i primească pe cei care rămân fără medic: "Am deja peste 15.000 de clienți, iar când au sosit noii dentiști, am putut să le dăm o parte din pacienții noștri, dar acum va trebui să îi refuzăm pe unii. Avem doar două mâini, suntem suprasolicitați".

Primarul din Pont-Audemer, Alexis Darmois, a declarat pentru France Bleu Normandie, că plecarea celor doi medici români "este o mare pierdere".

"A fost rodul a zeci și zeci de ore de muncă. Să-i vedem părăsind localitatea noastră pentru că o minoritate nu a găsit nimic mai bun de făcut decât să-i insulte ne lasă un sentiment de dezamăgire pentru sutele de pacienți care îl urmau deja. [...] Oamenii au refuzat să-i plătească pentru că erau români, iar acest lucru este absolut inacceptabil. Și înțeleg de ce acești dentiști au ajuns să-și piardă dragostea pentru profesia lor din cauza oboselii. Discursul rasist a devenit popular în zonele noastre rurale. Am fost extrem de surprins că acesta a putut merge atât de departe și să se concretizeze cu o asemenea violență, mai ales față de oameni care se întorc dintr-o misiune de serviciu public și care sunt extrem de utili zonei", a declarat edilul.

 

-------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel