Diplomat de rang înalt: „Nu este exclus ca Transnistria să devină parte a Rusiei“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Nu este exclus ca Transnistria să devină parte a Rusiei, a declarat aşa-zisul ministru al afacerilor externe al republicii nerecunoscute transnistrene Vitali Ignatiev.

Potrivit acestuia, autoproclamata republică separatistă este pregătită să-şi obţină independenţa şi apoi aderarea la Federaţia Rusă.

Transnistria menține cursul spre independență cu eventuala aderare la Rusia, care a fost aprobată la referendumul din 2006, a declarat vineri ministrul de externe al republicii nerecunoscute, Vitali Ignatiev, reporterilor.

Aşa-zisul ministru al afacerilor externe al republicii nerecunoscute transnistrene Vitali Ignatiev nu a precizat însă data exactă când va avea loc această aderare.

"Vectorul politicii externe a Transnistriei rămâne neschimbat: este independența și aderarea ulterioară la Federația Rusă, care a fost aprobată la referendumul din 2006", a declarat Vitali Ignatiev.

Diplomat de rang înalt: „Nu este exclus ca Transnistria să devină parte a Rusiei“

 

Acest vector a fost susținut de 98% dintre participanții la plebiscit. Ulterior, Consiliul Suprem al Transnistriei a cerut Dumei de Stat, Consiliului Federației și președintelui Rusiei să recunoască republica ca stat independent și suveran.

Republica nerecunoscută Transnistria a fost înființată la 2 septembrie 1990, pe teritoriul Republicii Moldova, pe malul stâng al Nistrului, locuit de populație predominant rusofonă. Locuitorii locali s-au opus acțiunilor politicienilor radicali din Moldova, care urmăreau separarea republicii de URSS și unificarea cu România. Oficialii moldoveni au încercat să rezolve situația prin forță, ceea ce a sfârșit prin a provoca peste 1.000 de morți în conflictul care a urmat, în timp ce zeci de mii de persoane au fost rănite sau au devenit refugiați.

Războiul a luat sfârșit după semnarea unui acord de pace în iulie 1992 la Moscova, iar în zona de conflict au fost trimise forțe rusești de menținere a păcii. De atunci, forțele de menținere a păcii asigură liniștea și stabilitatea în regiune, în cooperare cu militarii moldoveni și transnistreni, ceea ce permite Chișinăului și Tiraspolului să poarte discuții pentru soluționarea conflictului. OSCE, Rusia și Ucraina acționează ca mediatori și garanți în aceste discuții, potrivit TASS.

Transnistria, regiune cu jumătate de milion de locuitori, majoritatea slavi, a rupt legăturile cu Republica Moldova după un conflict armat (1992-1993) în care a primit asistenţă din partea Rusiei.

În conformitate cu Acordul privind reglementarea paşnică a conflictului transnistrean, semnat în iulie 1992, Rusia a desfăşurat 2.400 de soldaţi pentru a asigura pacea în zonă, dar a redus acest contingent de-a lungul anilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel