Diaspora din Elveția, neliniștită față de UE

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:

Elvețienii rezidenți în străinătate vor să-și mențină posibilitatea de a se stabili și de a lucra liber în Europa. Reprezentanții lor, care s-au întâlnit luna acesta la Montreux pentru Congresul lor anual, și-au exprimat din nou angajamentul față de acordul privind libera circulație a persoanelor. 

Peste 400 de membri ai celei de „ A Cincea Elveție” se întâlnesc în fiecare an, timp de trei zile, în Elveția, în timpul Congresului Anual. Evenimentul începe, în mod tradițional, cu sesiunea Consiliului Elvețienilor de Pretutindeni, denumit și Parlamentul celei de-a Cincea Elveții”. Anul acesta tema principală a fost: „Ce fel de lume pentru mâine?”. 

Delegații Consiliului Elvețian în Străinătate (CSE) și-au arătat îngrijorarea față de evoluția relațiilor dintre Elveția și Uniunea Europeană. Cu sprijinul aproape unanim al celor 98 de delegați prezenți, aceștia au adoptat o rezoluție prin care solicită Guvernului să nu-i uite în discuțiile în curs dintre Berna și Bruxelles, cu privire la acordul-cadru instituțional.

Rezidenții elvețieni din străinătate cer Guvernului să prezinte acest acord Parlamentului cât mai curând posibil, pentru a menține direcția bilaterală, care și-a dovedit valoarea. În special, ei se tem de o blocare prelungită poate submina Acordul privind libera circulație a persoanelor. Pentru reprezentanții diasporei, nu există nicio îndoială că rezidenții elvețieni în străinătate beneficiază direct de avantajele acestui text.

Organizația Elveției în Străinătate (OSE) a susținut întotdeauna puternic libera circulație a persoanelor și a luptat în ultimii ani împotriva tuturor atacurilor împotriva acordul semnat, în 1999, de Berna și Bruxelles. Ca exemplu, statisticile arata că din cei peste 760.000 de elvețieni care s-au stabilit în afara țării de origine la sfârșitul anului 2018, peste 60% locuiau într-o țară europeană. Mai mult, trei sferturi din rezidenții elvețieni în străinătate au între 18 și 65 de ani și, prin urmare, sunt potențial activi la nivel profesional.

Guvernul elvețian se află în prezent între ciocan și nicovală: pe de o parte, presiunea UE și, pe de altă parte, riscul de respingere a acordului-cadru de către Parlament sau de către oameni, în cazul în care textul final nu reușește sprijinul unei majorități între centru și stânga.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel