Deputatul USR Cristina Prună propune trei măsuri prin care România să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Deputatul USR Cristina Prună propune trei măsuri prin care România să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc Foto: Pixabay
Deputatul USR Cristina Prună propune trei măsuri prin care România să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc Foto: Pixabay

Deputatul USR Cristina Prună, vicepreşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii, propune trei măsuri prin care România să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc, printre acestea numărându-se inclusiv scoaterea la licitaţie a unor noi perimetre onshore şi offshore de petrol şi gaze, în vederea exploatării.

"Cu un război la graniţă, e necesar să acţionăm urgent şi sistematic pe toate fronturile pentru a ne atinge securitatea aprovizionării cu produse energetice. Vestea bună este că există soluţii pentru creşterea producţiei de ţiţei şi gaze naturale în România pe termen mediu. Măsuri simple care să ne reducă dependenţa de gazul rusesc", a precizat deputata, potrivit unui comunicat transmis, marţi, de USR.

 

Scoaterea la licitaţie a unor noi perimetre onshore şi offshore de petrol şi gaze pentru explorare, dezvoltare şi exploatare



Astfel, prima măsură ar fi scoaterea la licitaţie a unor noi perimetre onshore şi offshore de petrol şi gaze pentru explorare, dezvoltare şi exploatare. Cristina Prună susţine, însă, că Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) este o instituţie "opacă", "politizată şi ineficientă" şi din anul 2010 nu au mai fost scoase la licitaţie noi perimetre pentru explorarea, dezvoltarea şi exploatarea zăcămintelor de petrol şi gaze.

"Practic, industria a fost blocată de la dezvoltare. În luna iulie 2019, ANRM anunţa public concesionarea operaţiunilor de explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră a 22 de perimetre onshore şi 6 perimetre offshore, aşa numita rundă a XI-a. Acest anunţ urma să fie publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, însă lucrurile s-au blocat la un moment dat în proces. Nu avem clarificări serioase nici până astăzi şi nici vizibilitate pe ce se va întâmpla", a declarat Prună.

 

Simplificarea procesului birocratic de transfer de la un operator economic la altul al unor zăcăminte aflate în exploatare



O a doua măsură propusă de deputatul USR vizează simplificarea procesului birocratic de transfer de la un operator economic la altul al unor zăcăminte aflate în exploatare.

"În majoritatea cazurilor, transferul zăcămintelor de petrol şi gaze aflate în exploatare de la un operator la altul durează şi peste 1 an de zile. Ca orice lucru care trece prin filtrul statului român durează! Cum poate creşte astfel producţia de ţiţei şi gaze? Zăcămintele supuse acestor transferuri se află la maturitate şi necesită investiţii importante pentru a continua să fie rentabile economic. Un operator mai mic, care îşi asumă o astfel de investiţie, are tot interesul să îşi recupereze banii cât mai repede şi astfel ar contribui la creşterea producţiei", a explicat Cristina Prună.

 

Există sonde care pot scoate gaze naturale, dar nu sunt conectate la reţeaua Transgaz



Potrivit acesteia, autorităţile trebuie să încurajeze pe teritoriul României producţia de gaz natural lichefiat. Parlamentarul a menţionat că există sonde care pot scoate gaze naturale, dar nu sunt conectate la reţeaua Transgaz, iar costul dezvoltării de noi conducte care să preia gazul este extrem de ridicat.

"Statul ar trebui să stimuleze investitorii în vederea dezvoltării unor unităţi locale de lichefiere a acestor gaze naturale pentru a fi transportate către locaţiile unde pot fi utilizate. Prin astfel de măsuri, România poate ieşi de sub dependenţa importurilor pe termen mediu şi avem şansa dezvoltării industriei locale. Însă, pentru actualii patrioţi de la cârma ţării este mai important populismul plafonărilor de preţ şi supraimpozitării, nu dezvoltarea industriei româneşti şi bunăstarea oamenilor", a apreciat Cristina Prună.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel