Deputații votează legea carantinei și izolării. Care sunt noile prevederi

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Sursa foto: Facebook @Florina Presadă
Sursa foto: Facebook @Florina Presadă

În noul context, parlamentarii decid în ce condiții vor putea fi internați cei care nu au simptome de Covid-19.

Izolarea și carantina nu vor mai fi obligatorii pentru toată lumea, iar cei care sunt doar suspecți sau nu au simptome vor rămâne acasă, nu în spital, pe o periodă limitată.

Pacienții vor putea refuza tratamentul și vor putea contesta în instanță orice măsură de prevenire.

Joi, deputații votează aceste reglementari în calitate de primă cameră sesizată, după ce Comisia Juridică a adoptat raportul, cu amendamente.

Dacă până acum toți cei reveniți din țări cu număr mare de infectări sau cei care au intrat în contact direct cu persoane diagnosticate cu Covid-19 ar fi mers automat în carantină instituționalizată, de acum aceștia vor putea să rămână acasă. 

Doar dacă nu vor sau nu pot sta la domiciliu, abia atunci vor fi plasați în centrele statului.

 

Izolarea se va face în spital

 

Izolarea se va face în spital și doar pe baza unor documente medicale care să arate că persoana în cauză este contagioasă.

„Am rămas cu carantinarea pentru persoanele potențial infectate și aflate în perioada de incubație. Iar izolare la persoanele incubate”, spune Raed Arafat, secretar de stat.

Cei care nu prezintă simptome se vor izola la domiciliu, deci vor mai fi internați numai dacă starea lor se agravează.

Persoanele izolate, trimise în carantină sau internate, indiferent dacă au sau nu Covid-19, vor putea să conteste măsura în instanță.

Guvernul ar fi vrut însă și sancțiuni pentru cei care nu respectă măsurile de izolare sau carantină.

 

Ludovic Orban: „Preferăm să izolăm virusul”

 

În plus, în cazul celor care plecau din spital sau din spațiul de carantină, aceștia ar fi suportat costurile. Numai că social-democrații nu au fost de acord.

„Avem o sumă de instituții economice, de cetățeni, care poate și din cauza unei campanii fară precedent de negare a virusului și de negare a pericolului au ajuns în situație de a ignora regulile pe care le-am stabilit. Preferăm să izolăm virusul decât să ajungem în situația să îi izolăm pe români sau să fim izolați de alte țări din UE ca urmare a creșterii numărului de cazuri”, a declarat Orban.

 

După 5 zile legea va intra în vigoare

 

Atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Ludovic Orban au făcut apel la parlamentari să adopte cât mai rapid proiectul de lege, astfel încât persoanele diagnosticate sau suspecte de Covid-19 să poată fi izolate și tratate.

„PSD nu are de gând să mai tolereze abuzurile acestui guvern, e adevărat că avem nevoie de o astfel de lege, dar trebuie să respecte drepturile și libertățile, demnitatea umană, Constituția României”, spune Oana Florea, deputat PSD.

Proiectul trebuie votat și de senatori, forul decizional în acest caz, iar după 5 zile legea va intra în vigoare. Cel mai probabil, abia săptămână viitoare.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel