Deficitul de gaze din Europa a dus la un nivel record al exporturilor americane de gaze naturale lichefiate

Alexandru Ichim |
Data publicării:
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Cererea extrem de ridicată din Europa a dus în decembrie la creşterea record a exporturilor americane de gaze naturale lichefiate (LNG), potrivit datelor Refinitiv, aceasta în condiţiile în care livrările limitate din Rusia au relansat îngrijorările cu privire la o posibilă criză energetică, într-un moment în care continentul se îndreaptă spre o perioadă cu temperaturi scăzute, transmite Reuters.

Aproximativ jumătate din volumele record de LNG livrate de SUA luna trecută au mers spre Europa, în creştere faţă de 37% anterior, în 2021, conform datelor Refinitiv şi ale Administraţiei SUA pentru informaţii în domeniul energiei, scrie Agerpres. 

Avansul reflectă majorarea cererii pentru încălzirea locuinţelor şi pentru industrie, care a determinat un nivel record al preţurilor în Europa şi în Asia. Statele Unite au livrări ieftine şi însemnate cantitativ după ce producţia internă a depăşit cererea în SUA cu 10%.

Datele care analizează transportul maritim arată că aproximativ 7,15 milioane tone de LNG au fost livrate luna trecută pe 106 nave, în creştere cu 16% faţă de 6,14 milioane tone pe 89 vapoare în decembrie 2020, şi depăşind precedentul record de 6,51 milioane tone din mai.

Cotaţiile la gazele naturale cu livrare au crescut semnificativ



La hub-ul TTF din Amsterdam, cotaţiile la gazele naturale cu livrare au crescut semnificativ în ultimele luni, tendinţă care s-a înregistrat şi în Asia. Prognozele meteo referitoare la o scădere a temperaturilor în Europa au pus şi ele presiuni pentru creşterea preţurilor la gaze, însă nivelul redus al livrărilor din Rusia a fost principalul factor care a stat la baza creşterii cotaţiilor.

"Cererea de gaze naturale lichefiate în Asia ar putea creşte în ianuarie, ceea ce ar putea reduce nivelul livrărilor spre Europa", a apreciat Wei Xiong, analist la firma de consultanţă Rystad Energy.

În porturile din Marea Britanie, Olanda şi Belgia sunt aproximativ 30 de nave care transportă LNG şi care ar urma să-şi livreze încărcătura luna aceasta, şi cel puţin alte 13 urmează să sosească din Statele Unite.

Europa este epicentrul unei crize energetice începând de anul trecut, când eliminarea restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19 a generat o cerere mare de energie într-un moment în care stocurile de gaze naturale erau la un nivel redus. Preţurile de referinţă au crescut de cinci ori începând din luna ianuarie a anului trecut, ceea ce a pus presiuni asupra consumatorilor şi companiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel