De ce luna februarie este singura care are 28 de zile? Iată motivul adevărat

Alexandra Curtache |
Data publicării:
De ce luna februarie este singura care are 28 de zile? Iată motivul adevărat / Foto: Unsplash
De ce luna februarie este singura care are 28 de zile? Iată motivul adevărat / Foto: Unsplash

Da, cei mai mulți dintre noi știu că februarie este singura lună din an cu 28 de zile - sau 29 de zile dacă este un an bisect - dar detaliile ne scapă adesea.

Treizeci de zile are septembrie, aprilie, iunie și noiembrie au treizeci de zile. Toate celelalte au treizeci și una, cu excepția lunii februarie... dar, um, nimeni nu-și poate aminti vreodată de ce.

Mtivul are legătură cu rotația Pământului în jurul Soarelui, nu-i așa? Ei bine, cam așa ceva, dar există și ceva mai mult. E timpul pentru o lecție de istorie!

 

De ce luna februarie este singura care are 28 de zile

 

Vedeți, cele 28 de zile ale lunii februarie datează de la Numa Pompilius, cel de-al doilea rege al Romei.

Potrivit Muzeului Copiilor din Indianapolis, înainte de domnia sa, calendarul lunar al Romei avea doar 10 luni, începând în martie și terminând în decembrie.

"La acea vreme, Romulus, primul rege al Romei, și poporul său considerau că perioada dintre decembrie și martie nu avea nicio importanță, deoarece nu avea nicio legătură cu recolta", explică site-ul muzeului.

"Când Numa Pompilius a preluat domnia, a decis să facă calendarul mai precis, aliniindu-l cu cele 12 cicluri lunare ale anului. Noul an de 355 de zile avea nevoie de două luni suplimentare pentru a compensa timpul pierdut. Așa că a adăugat lunile ianuarie și februarie la sfârșitul calendarului."

Dar cum rămâne cu luna mai scurtă?

Muzeul continuă să spună că romanii credeau că numerele pare erau "ghinioniste", ceea ce înseamnă că fiecare lună avea un număr impar de zile, alternând între 29 și 31.

„Dar, pentru a ajunge la 355 de zile, o lună trebuia să fie un număr par", continuă muzeul. "Februarie a fost aleasă să fie luna ghinionistă, cu 28 de zile".

 

„Februare” însemnă a „purifica”

 

Se crede că această alegere s-ar putea datora faptului că romanii onorau morții și efectuau ritualuri de purificare în februarie - cuvântul "februare" însemnând "a purifica" în dialectul vechiului trib Sabin.

"După câțiva ani de folosire a noului calendar de 355 de zile al lui Numa Pompilius, anotimpurile și lunile au început să nu mai fie sincronizate", precizează Muzeul Copiilor din Indianapolis.

"În încercarea de a le realinia, romanii au adăugat o lună bisectă de 27 de zile, după cum era necesar. Dacă se folosea Mercedonius, aceasta începea pe 24 februarie".

Pentru că luna bisectă era "inconsecventă", era evident că existau încă defecte cu această idee.

"În 45 î.Hr., Iulius Caesar a însărcinat un expert să creeze un calendar bazat pe soare, precum cel folosit de egipteni", continuă muzeul.

"Calendarul iulian a adăugat puțin mai mult de 10 zile la fiecare an, făcând ca fiecare lună să aibă fie 30 sau 31 de zile, cu excepția lunii februarie. Pentru a ține cont de întregul an de 365,25 zile, o zi a fost adăugată în februarie la fiecare patru ani, cunoscut acum sub numele de "an bisect".

În majoritatea anilor, acest lucru a lăsat luna februarie cu doar 28 de zile.", conform Ladbible.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel