De ce Insula Șerpilor este atât de importantă pentru ruși? Expert militar: „Este vorba despre accesul în Moldova și Dunăre“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Konstantin Mashovets, coordonator al grupului Rezistența informațională,  a explicat de ce Insula Șerpilor este un obiectiv atât de important pentru Rusia. Se remarcă faptul că potențialele operațiuni militare ale ocupanților ruși de pe insulă sunt posibile nu numai în direcția Ucrainei, ci și a așa-numitei autoproclamate "Transnistria".

Insula Șerpilor este un punct de apropiere foarte convenabil pentru unitățile de forțe speciale sau parașutiști în direcția Basarabiei sau a gurii Dunării. Konstantin Mashovets, coordonator al grupului Rezistența informațională, a făcut aceste declarații pentru publicația uncraineană Apostrof.  Insula Șerpilor are o importanță strategică atât pentru Ucraina, cât și pentru ocupanții ruși

Vezi și: Pericol lângă România: Proiectile mortale, pregătite de Rusia lângă Insula Șerpilor, în Marea Neagră


Poziția geografică a Insulei Șerpilor din punct de vedere militar este aproape ideală: la numai 35 de kilometri de coasta Ucrainei continentale; Doar 140 până la Odessa și aproximativ 200 de kilometri până la așa-numita "Transnistria". 

De asemenea, eventualele operațiuni militare ale ocupanților ruși de pe insulă sunt posibile nu numai în direcția Ucrainei, ci și în așa-numita autoproclamată "Transnistria", unde Federația Rusă a mărit numărul de grupuri de luptă.

De ce Insula Șerpilor este atât de importantă pentru ruși? 

 


"Rușii pot crea condiții pentru a arunca grupuri de sabotaj peste Dunăre, astfel încât să pătrundă pe teritoriul Ucrainei și, eventual, pe teritoriul părții de sud a Republicii Moldova (acolo sunt 400 de metri de docuri) pentru a împinge Transnistria să desfășoare o operațiune militară dinspre nord spre gruparea noastră, care este desfășurată în regiunile Odesa și Nikolaev", a explicat expertul militar Anton Mikhnenko.

Astfel, o bucată de pământ mică și la prima vedere neprotejată din Marea Neagră se transformă într-o insulă extrem de promițătoare pentru desfășurarea de operațiuni militare datorită poziției sale extrem de avantajoase.

Cu toate acestea, transformarea Insulei Șerpilor într-o bază navală sub focul inamicului este o sarcină deloc ușoară. "După pierderea navei amiral Moskva, rușii nu au renunțat la planurile de a efectua o debarcare navală și au nevoie de acoperire aeriană. Prin urmare, planurile lor sunt de a reloca pe insulă SAM-uri terestre, care ar putea acoperi navele în cazul unei posibile operațiuni pe mare", adaugă expertul militar Mihail Jirojov.

Potrivit expertului militar Mihail Samusya, Rusia plănuiește probabil o operațiune de debarcare pe mare în apropiere de Zatoka. Mai ales că au distrus podul peste estuar.

Expert militar: „Este vorba despre accesul în Moldova și Dunăre“

 

"De fapt, acum comunicarea cu partea de sud-vest a regiunii Odesa este posibilă prin teritoriul Moldovei, satul Palanca. Iar dacă Federația Rusă desfășoară o operațiune în Transnistria, cu o operațiune de debarcare în zona golfului, acest teritoriu poate fi izolat de Ucraina", explică el.

Cu toate acestea, chiar dacă invadatorii nu îndrăznesc să debarce în regiunea Odesa, controlul Insulei Șerpilor înseamnă pentru Ucraina o blocadă a transportului maritim civil și pierderea profiturilor din porturi.

"Această insulă oferă posibilitatea de a controla nord-vestul bazinului Mării Negre. Așa că rușii nu permit navelor noastre civile să opereze în această direcție", notează generalul-locotenent Igor Romanenko, fostul adjunct al șefului Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

"Este vorba de controlul asupra unei părți a Mării Negre, pentru că acolo pot fi desfășurate sisteme anti-navă sau sisteme de artilerie, iar transportul maritim de la Odessa poate fi complet controlat", adaugă Jirokhov.

Este demn de remarcat faptul că acesta este motivul pentru care forțele armate ucrainene se luptă energic pentru o insulă din Marea Neagră, pe care trupele de ocupație rusești încearcă să o ocupe.

Potrivit experților, împrumutul-închiriere este cel care poate schimba situația.

Odesa a anunțat recent "multe lucruri interesante" pe Insula Șerpilor

 

"Ucraina are puterea și mijloacele necesare pentru a face acest lucru. Mai ales dacă vom avea mai multă artilerie cu rază lungă de acțiune. De exemplu, HIMARS (Sistemul american de lansatoare multiple de rachete - n.r.) poate avea o rază de acțiune de 300 de kilometri. Suficient pentru a acoperi în mod regulat Snakeiniy și pentru a perturba planurile rusești. Este necesar să distrugem toate încercările Federației Ruse de a crea o infrastructură militară acolo, în special sistemul de apărare aeriană. Aceasta este cheia. Dacă vor desfășura sisteme de apărare aeriană acolo, atunci va fi dificil pentru aviația ucraineană să distrugă forțele inamice de pe Insula Șerpilor", a spus Samus.

Reamintim că un reprezentant al OVA Odessa a anunțat recent "multe lucruri interesante" pe Insula Șerpilor. Insula este un obiectiv strategic și ar putea fi eliberată, la fel ca și regiunea Harkov, în viitorul apropiat.

Kyrylo Budanov, șeful Serviciului de Securitate de Stat al Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat că Ucraina va lupta pentru Insula Șerpilor atâta timp cât va fi necesar. Potrivit acestuia, insula are o importanță strategică atât pentru Ucraina, cât și pentru ocupanții ruși, deoarece le permite acestora să controleze suprafața și, într-o anumită măsură, situația aeriană din sudul Ucrainei. În plus, Insula Șerpilor este importantă din punct de vedere strategic în ceea ce privește posibilitatea Rusiei de a efectua o debarcare tactică maritimă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel