De ce a făcut Rusia presiuni ca România să nu ia cuvântul în Consiliul de Securitate ONU: „Sunt prea mulţi vorbitori”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Rusia a făcut presiuni pentru ca România să nu fie lăsată să ia cuvântul în Consiliul de Securitate al ONU, pe motiv că sunt prea mulţi vorbitori din partea Uniunii Europene. O decizie care a fost condamnată de la Bucureşti şi pe care Kremlinul nu s-a sfiit să o recunoască. Tot Mosocova acuză Ucraina că pregăteşte un atac cu bombă radioactivă, ca mai apoi să dea vina pe Rusia pentru asta. 

România ar fi trebuit să ia cuvântul vineri, în Consiliul de Securitate al ONU, pe tema situaţiei din Ucraina. Numai că reprezentantul Gabonului, ţară care deţine preşedinţia Consiliului şi care este dependentă economic de Rusia, nu a mai permis acest lucru. În aceeaşi situaţie a fost şi Lituania. 

Moscova recunoaşte că a fost în spatele acestei decizii, potrivit Observator, pe motiv că sunt prea mulţi vorbitori din partea Uniunii Europene. 

„Rusia face orice ca ONU să devină o bătaie de joc” a scris fostul ministru lituanian de externe pe Twitter. Ministerul român de Externe condamnă, de asemenea, decizia Gabonului.  

Pentru prima dată de la începutul războiului, Rusia a discutat direct cu Occidentul. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a vorbit cu omologii din Franţa, Turcia, Marea Britranie şi Statele Unite şi i-a avertizat că Ucraina va folosi o bombă murdară, adică un exploziv convențional amestecat cu material radioactiv, ca mai apoi să dea vina pe Rusia că folosește arme de distrugere în masă. 

 

NATO nu crede în scenariile Moscovei

 

„Neîncrederea țărilor NATO, față de informațiile furnizate de Rusia, nu înseamnă că amenințarea folosirii unei bombe murdare nu există”, a spus Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului. 

Kremlinul acuză Occidentul că face orice să prelungească războiul din Ucraina, iar Franţa şi Germania sunt puse la zid pentru faptul că nu fac nimic pentru a mijloci negocierile de pace. 

„Nu ar trebui să lăsăm pacea să fie capturată de către Rusia. Nu este ceea ce au ales ei până acum, este exact opusul”, a declarat Emmanuel Macron, preşedintele Franţei. 

Pe front, în prag de iarnă, tot mai multe localităţi din Ucraina râmân fără curent, apa caldă şi căldură. Bombardamentele ruse au aruncat în aer infranstructura ţării. Rămaşi fără nimic, oamenii iau calea străinătăţii. Sunt cei care au încă libertatea de a alege. Din Herson, regiune anexată ilegal de Rusia, 25 de mii de oameni au fost trimişi în Rusia. Moscova ar pregăti aici o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru a pune stăpânire pe toată regiunea.

Propaganda rusă face însă şi alte scenarii. Unul dintre jurnaliştii Russia Today a fost concediat după ce a cerut ca cei care sunt împotriva Rusiei, chiar şi copiii, să fie înecaţi sau arşi de vii.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel