Dănileț, la audierile pentru un post de judecător CCR: „Întrebări miștocărești: unde am făcut karate și dacă am terminat de tăiat gardul“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Cristi Dănileț
Cristi Dănileț

Judecătorul Cristi Danileț spune că audierea sa în Parlament, pentru funcția de judecător al Curții Constituțională, nu a avut nicio legătură cu competențele sale profesionale și că în alegerea judecătorului pentru Curtea Constituțională a României (CCR) a contat doar susținerea politică. Dănileț spune că a fost întrebat unde a făcut karate și dacă și-a terminat de tăiat gardul, o aluzie la un filmuleț postat de el pe Tik Tok. 

Judecătorul Cristi Danileț a candidat pentru funcția de judecător al Curții Constituționale a României, din partea USR. Marți, candidații s-au prezentat în Parlamentul României, în Camera Deputaților, pentru vot. Magistratul Danileț a relatat experiența sa în fața aleșilor din Parlament. În funcția de judecător al CCR a fost votat procurorul Bogdan Licu, acuzat de plagiat chiar dintr-o carte scrisă de Danileț.

”Din păcate, am asistat la niște întrebări miștocărești din partea unor unor parlamentari care nici măcar nu și le-au asumat public. (…) Dumneavoastră nu ați putut să vedeți întrebările din spate, pentru că ele erau așa strigate: „Băi, Vasilică!” mi-a spus unul. Unul dintre prenumele mele este Vasilică. Probabil că îl impresiona. Un altul mi-a spus: Unde ai făcut, bă, karate? În CV-ul meu apare ca hobby karate-ul. Sunt instructor de arte marțiale, fac karate din adolescență.

Dănileț: „Întrebări miștocărești: unde am făcut karate și dacă am terminat de tăiat gardul“

 

Altul m-a întrebat dacă am terminat de tuns gardul. Se făcea referire la o postare hazlie a mea de pe Tik Tok, în care eu apar la activități gospodărești. (…) Mie mi s-a părut sub demnitatea unui parlamentar și mi se pare sub demnitatea sau protocolul de audiere a unui judecător la Curtea Constituțională“, a afirmat Dănileț pentru postul tv Via Cluj.

Judecătorul Danileț a spus că nu i-a fost adresată nicio întrebare legată de profesia sa, în timpul audierilor din Parlament.

Propunerea USR pentru funcția de judecător la CCR, Cristi Danileț, a transmis un mesaj după ce a ratat funcția. El spune că spre deosebire de alții a fost la școală și ceea ce-l deosebește de ceilalți, aspect care i-a adus numeroase critici este faptul că are Tik-Tok și Instagram.

Vezi și: Cristi Danileț, după ce a pierdut postul de judecător la CCR: "Vă pot spune următoarele" 

 

Iată mesajul lui Danileț: 

"După votul de azi pentru numirea unui judecător la CCR din partea Camerei Deputaților, pot spune următoarele:

1. Am urmat școala pe bune, am urmat liceul la profil mate-fizică, am fost premiant toată facultatea urmată la stat și la zi.

2. Am intrat din prima în magistratură, am urcat în carieră prin concurs autentic, am avut evaluări doar de "foarte bine", am fost consilier al ministrului justiției și membru al CSM.

3. Am urmat curs postuniversitar, curs de masterat și am obținut titlul de doctor în drept. M-am specializat în drept administrativ și drept penal.

4. Am scris articole în revistele de specialitate juridică, am publicat monografii și cărți, am participat la sesiuni de comunicare științifică.

5. Am educat sute de studenți (în drept), mii de elevi (în educație juridică) și zeci de tineri magistrați (în etică judiciară).

6. Nu am rude sau prieteni in serviciile de informații. Nu am făcut și nu fac politică. Nu am făcut și nu fac parte din serviciile de informații sau din masonerie. Nu am comis vreodată infracțiune. Nu există vreo hotărâre definitivă de excludere a mea din magistratură. Fac parte din organizații neguvernamentale cu care desfășor programe civice, dintre care cel de educație juridică este cel mai cunoscut.

7. Am reacționat public la încălcarea statului de drept, fără a mă gândi la consecințele asupra persoanei sau familiei mele. Și au fost. Am vorbit pentru prima dată de corupția judiciară, am susținut înăsprirea regimului de tratare a cazurilor de corupție, trafic de persoane, trafic de droguri, violentă sexuală și violență domestică.

8. Sunt primul magistrat cu blog din România. Sunt magistratul cu cei mai mulți prieteni și urmăritori din România. Sunt cel mai citat magistrat din centrul și estul Europei. Da, am cont pe Insta și pe tiktok.

9. Am fost speaker la mai multe evenimente internaționale, am condus proiecte internaționale, am fost expert în trei țări și trainer în alte două. Cunosc standardele internaționale în domeniul statului de drept și îmbrățișez orientarea pro-europeană a României.

10. Pentru că am fost întrebat la mișto azi în plenul Camerei, eu răspund la modul serios: practic karate din adolescență și, da, știu să tund gardul viu cu fierăstrăul electric. Din câte am văzut, toate astea nu sunt suficiente.

Așa că, deocamdată:

1. Mulțumesc pentru propunere!

2. Sunt onorat de susținerea prietenilor de pe FB. Zilele acestea ați fost grozavi și a contat enorm!

3. Voi continua activitățile care m-au consacrat ca profesionist al dreptului și ca activist civic.

4. Curtea Constituțională rămâne in sfera mea de interes științific, dar și profesional. Însă, ca și până acum, în deplină transparență și fără vreun compromis.

5. Pentru mine onoarea contează enorm, mă caracterizează verticalitatea, nu renunț la principii indiferent de consecințe și nu vând viitorul copiilor mei în aceasta țară," a scris Danileț pe Facebook. 

Judecătorul Cristi Danileț a fost suspendat din funcție în decembrie 2021. Deși, legal, el ar fi trebuit să primească moticarea hotărârii în 20 de zile, acest lucru nu s-a întâmplat nici până azi. Din aceastp cauză, el nu poate contesta decizia la Curtea Supremă. Între timp, Cristi Danileț este suspendat din funcția de judecător și este nesalarizat de patru luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel