Dacian Cioloș, solicitări către Guvernul Orban pentru protejarea românilor din Marea Britanie după Brexit

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Europarlamentarul Plus, Dacian Cioloș, a transmis o scrisoare deschisă guvernului Orban, solicitând executivului să facă urgent propuneri în ceea ce privește reîntregirea familiilor în cazul în care doar un membru obține Pre-Settled sau Settled Status, iar familia dorește să locuiască și să muncească în continuare în UK.

Eurodeputaul Dacian Cioloș se arată îngrijorat de greutatea de punere în aplicare a programului de obținere a dreptului de ședere în UK după Brexit, din cauza numărului mare de solicitanți.

„Acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeană nu este încă unul ideal din perspectiva cetățenilor români care locuiesc azi în UK. Parlamentul European a atras deja atenția și va fi ferm în continuare asupra unei prevederi esențiale pentru cetățenii UE care au reședința în Marea Britanie. Este vorba despre procedura de obținere a dreptului de ședere care este greu aplicabilă și pune efortul birocratic pe umerii cetățenilor în loc să fie în responsabilitatea statului britanic.

În acest moment, dacă se ajunge la o ieșire ordonată a Marii Britanii din UE, cetățenii care au mai mult de cinci ani de când trăiesc și lucrează în UK trebuie să solicite drept de ședere. Grupul nostru din Parlamentul European, Renew Europe, va cere printr-o rezoluție, la începutul lunii ianuarie, ca acest drept de ședere să se acorde automat fără a fi necesară înregistrarea din partea cetățenilor europeni care muncesc în Marea Britanie, pentru că ei se trezesc în această situație fără a avea vreo vină. Responsabilitatea, din punctul nostru de vedere, revine statului care a cerut ieșirea din UE.

Mai exact, îngrijorarea noastră, a europarlamentarilor Alianței USR PLUS, se referă la greutatea de punere în aplicare a programului de obținere a acestui drept de ședere din cauza numărului mare de solicitanți“, a afirmat Dacian Cioloș într-o postare recentă pe pagina sa de Facebook.

Nu în ultimul rând, el s-a adresat în mod special Guvernului Orban, căruia îi cere măsuri urgente și concrete pentru protejarea familiilor românilor din UK, care ar putea fi afectate după momentul Brexit.

„Al doilea lucru pe care îl vom pune în discuție în ianuarie este chiar perioada de cinci ani, care este una arbitrară. Ne dorim ca beneficiarii dreptului de ședere să nu aștepte să curgă cei cinci ani, timp în care au un drept de ședere provizoriu, ci să primească automat toate drepturile care decurg din faptul că sunt cetățeni UE și au reședința în UK.

La nivel national, îi solicităm Guvernului României să pregătească soluții concrete pentru protejarea cetățenilor români.

Guvernul trebuie să facă urgent propuneri în ceea ce privește reîntregirea familiilor în cazul în care doar un membru obține Pre-Settled sau Settled Status, iar familia dorește să locuiască și să muncească în continuare în UK.

De asemenea, trebuie gândite propuneri pentru readucerea și reintegrarea cetățenilor români în cazul în care aceștia nu vor mai avea dreptul să stea în UK. Cât de ușor le va fi să se reînscrie în sistemul național de sănătate sau de educație din România? Cât de ușor și de rapid se vor elibera actele de călătorie, se va face transcrierea documentelor civile din registrul public britanic în cel românesc, vor fi recunoscute contribuțiile la sistemul de pensii, se va face înmatricularea mașinilor personale și multe alte detalii administrative ce țin în mare măsură doar de bucătăria internă a României“, ami spune Dacian Cioloș.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel