Cutremur Turcia. Blocuri noi, prăbuşite instant: Dezvoltatorii spuneau că au "manoperă şi materiale de cea mai bună calitate"

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
Comunitatea turcă din Germania s-a mobilizat să trimită ajutoare pentru victimele cutremurului (Sursa foto: Agerpres)
Comunitatea turcă din Germania s-a mobilizat să trimită ajutoare pentru victimele cutremurului (Sursa foto: Agerpres)

Cutremurul din Turcia a luat deja peste 8.000 de vieți. Sunt zeci de mii de răniți și imobile transformate în ruină.  Blocuri întregi s-au prăbuşit în mai multe localităţi, pe o rază de câteva sute de kilometri.Multe dintre ele nou construite și promovate de dezvoltatori ca fiind realizate cu materiale de cea mai înaltă calitate.

Specialiştii compară puterea seismelor cu cea cumulată a 32 de bombe atomice. Blocuri întregi s-au prăbuşit în mai multe localităţi, pe o rază de câteva sute de kilometri. Pe harta dezastrului sunt trei dintre cele mai mari 10 oraşe din Turcia - Adana, Gaziantep şi Diyarbakır, fiecare cu peste un milion de locuitori. Unele clădiri au căzut ca piesele de domino, altele s-au năruit ca în urma unor implozii. Este cazul unui bloc finalizat chiar anul trecut în provincia Malatya, relatează Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator.

În anunţul de vânzare a apartamentelor din bloc se precizează că "manopera şi materiale folosite sunt de cea mai bună calitate, iar clădirea respectă ultimele reglementări în materie de cutremur". 

Cutremur Turcia. Blocuri noi, prăbuşite instant

 

"Mi s-a părut, văzând cum se prăbușesc unele dintre ele, că ceva nu este în regulă. Ce nu mi s-a părut normal e că s-au prăbuşit practic ca într-o implozie, ceea ce mă face să cred că au fost probleme la structură. În mod normal, o clădire când se prăbușește, sunt zone care rămân totuși în picioare", a explicat Mircea Radulian, director ştiinţific INFP.

Proiectarea şi construcţia necorespunzătoare sunt cauzele principale. "După Düzce, 1999, când a fost cutremurul, atunci au zis că s-au mai implementat anumite reguli. Dar acum, cât s-au respectat şi cât nu s-au respectat, nu se ştie. Nu ştim cât de bine s-au făcut controalele asupra lor sau materia primă pe care au folosit-o", spune Habip Sahin, antreprenor turc.

 

@kral0646 Felaketin görüntüleri. Depremde K. Maraş #depremmaras #deprem #milliyas ♬ orijinal ses - KRAL0646

Dezvoltatorii spuneau că au "manoperă şi materiale de cea mai bună calitate"

 

"Pagubele sunt extrem, extrem de greu de evaluat în acest moment în Turcia şi asta pentru că în jurul fiecărei clădiri distruse sunt zeci de blocuri în care oamenii nu mai pot reveni. Cutremurul a afectat cât se poate de serios structura de rezistenţă a acestora", adaugă Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator.

Alte peste 11.000 de clădiri sunt parţial distruse. Seismele au afectat şi multe situri incluse în patrimoniul mondial UNESCO. Celebrul oraș antic Alep şi alte localităţi istorice din Turcia şi Siria au suferit pierderi inestimabile. Pagubele au fost amplificate de sutele de replici, unele cu o magnitudine peste 6. Valul de seisme a fost provocat de alunecarea pe orizontală a celor două plăci tectonice majore care se întâlnesc sub Turcia.

Citește continuarea pe Observator.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel