Cutremur în Turcia. Supraviețuitorii, tot mai furioşi pe Guvern: „Mă tem că o să fiu arestat pentru că spun asta”

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Turcia promite o reconstrucție rapidă după cutremur. Sirienii au nevoie de ajutor Sursa foto: ntv.com.tr
Turcia promite o reconstrucție rapidă după cutremur. Sirienii au nevoie de ajutor Sursa foto: ntv.com.tr

Bilanțul negru al cutremurelor care au devastat Turcia și Siria a ajuns la peste 30.000 de morți. 

Peste 140.000 de salvatori desfășoară operațiuni de căutare a supraviețuitorilor. Alături de turci, muncesc 10.000 de străini din 80 de țări.

Sâmbătă dimineaţă, salvatorii din oraşul Adiaman au avut parte de un miracol, după ce au reușit să salveze o femeie, la 128 de ore de la cutremur.

În Karamanmaras, militari israelieni l-au salvat pe Ridban, la 120 de ore, de când s-a produs seismul devastator. „Am scos un copil! Are 6 ani”, strigau salvatorii. Tatăl şi fratele lui Ridban fuseseră salvaţi mai devreme, de aceeaşi echipă.

Citește și: Cutremur în Turcia și Siria: Bilanțul morților se apropie de 30.000. Peste 100 de constructori, arestați

Tot în Karamanmaras, Kamil, în vârstă de 16 ani, a fost recuperat de salvatori, la 119 ore de la cutremur. „L-au scos, e la lumină! E afară, aici..”, relatează Știrile PRO TV.

„Primul factor-cheie este starea de sănătate de dinainte, eventuala nevoie acută de medicamente. Urmează scenariul în care au suferit răni traumatizante dependente de factorul timp: amputări, hemoragie internă. În al treilea rând, contează capacitatea de a rezista fără fluide, nutrienţi şi minerale. Iar tăria mentală şi speranţa că va ajunge, totuşi, cineva la tine, îţi mai pot oferi 1, 2 chiar 3 zile”, spune dr. George Chiampas, medic specialist medicină de urgență.

 

Șansele găsirii supraviețuitorilor scad considerabil

 

Unii dintre sinistrați sunt singurii supraviețuitori ai familiilor lor. O femeie și-a pierdut soțul,  fiica și ginerele. Și-a pierdut casa, a pierdut practic tot ce avea în acest cutremur.

„Nu pot să ajung la ea. E acolo, îi văd piciorul, dar nu ajung la ea. Vreau să-mi scot mama de acolo” strigă un localnic, disperat.

Zeci de trupuri neînsufleţite sunt îngrămădite pe stadioane ori în parcări, spre a fi recunoscute de rude. Alte trupuri zac pe lângă cimitirele deja arhipline. Se fac slujbe de înmormântare pentru câte 10 victime deodată.

Imagini terifiante în cimitirele arhipline din Turcia și Siria. Imamii oficiază slujbe de înmormântare pentru 10 persoane odată

Nu e de mirare că supravieţuitorii sunt tot mai frustraţi şi furioşi. „Mă tem că o să fiu arestat pentru că spun asta, dar adevărul e că guvernul nu ne ajută îndeajuns. Ne-a lăsat în voia sorții”, se plânge un localnic.

 

Peste 100 de constructori din cele 10 provincii afectate de cutremur, arestați

 

Agenția de presă turcă „Anadolu” relatează că peste 100 de constructori din cele 10 provincii afectate de cutremur au fost arestați. Autoritățile bănuiesc că cei arestați nu au respectat reglementările antiseismice introduse în țară după cutremurul dezastruos din 1999, care a provocat moartea a peste 17 mii de oameni.

Ministerul turc al Justiției a autorizat 150 de parchete să înființeze „unități de investigare a infracțiunilor legate de cutremur”. Este o sarcină grea: autorizațiile de construire și datele cadastrale vor fi radiografite și se vor face rapoarte de expertiză asupra a ceea ce a rămas din clădirile prăbușite sau avariate.

Haos în traficul rutier din provincia turcă Hatay. Autostradă, blocată de voluntarii care vin și sinistraţii care pleacă

Printre cei arestați, potrivit agenției „Anadolu”, se numără și constructorul Mehmet Yasar Coskun, care a construit un condominiu cu 12 etaje și 250 de apartamente în provincia Hatay, complet distrusă de cutremur. Potrivit agenției, bărbatul a fost arestat în timp ce se afla pe aeroportul din Istanbul, intenționând să se îmbarce spre Muntenegru.

 

Zeci de jafuri, în zonele afectate de cutremur

 

Între timp, aproape 100 de persoane ar fi fost arestate pentru presupuse jafuri în zonele afectate de cutremur.

Nu doar clădirile prăbușite sau avariate sunt jefuite, ci și camioanele de ajutor umanitar. Două persoane au ajuns în cătușe după ce au încercat să fure din camioanele de ajutor destinate provinciei Hatay. Și la Istanbul șase persoane au ajuns în cătușe pentru presupuse fraude legate de ajutorul acordat victimelor cutremurului. În țară au fost înregistrate zeci de arestări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel