Cutremur cu magnitudinea 7,3 s-a produs în apropiere de Tonga. Localnici îngroziți fug spre zone mai înalte în urma unei alerte de tsunami

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Cutremur cu magnitudinea 7,3 s-a produs în apropiere de Tonga. Localnici îngroziți fug spre zone mai înalte în urma unei alerte de tsunami / Foto: Unsplash
Cutremur cu magnitudinea 7,3 s-a produs în apropiere de Tonga. Localnici îngroziți fug spre zone mai înalte în urma unei alerte de tsunami / Foto: Unsplash

Localnicii din Tonga, îngroziți, au fugit să ajungă pe terenuri mai înalte după ce guvernul a emis o alertă de tsunami ca răspuns la un cutremur cu magnitudinea 7,3 produs astăzi în largul coastelor insulei. 

Cutremurul, cu o adâncime de 15,4 mile, s-a produs în mare la aproximativ 128,6 mile est de sud-est de Neiafu, un oraș din nord-estul națiunii din arhipelagul din Pacific.

Valuri tsunami periculoase cauzate de cutremur sunt posibile pe o rază de 186 de mile de la epicentrul seismului - ceea ce înseamnă că ar putea fi afectate coastele Tonga, Niue și Samoa Americană.

 

Guvernul din Tonga a emis un avertisment de tsunami și a îndemnat localnicii să "se îndrepte imediat spre interior"

 

'O avertizare urgentă de tsunami este acum în vigoare pentru toată Tonga din cauza unui cutremur puternic resimțit în această seară în regat. Vă rugăm să vă deplasați imediat în interiorul țării până la noi indicații', a precizat serviciul meteorologic din Tonga pe pagina sa de Facebook.

Localnicii care locuiesc în orașele de coastă din Tonga s-au grăbit rapid să evacueze și au condus pentru a ajunge pe terenuri mai înalte.  

Un material video arată cum se formează cozi lungi de mașini în Nuku'alofa, capitala Tonganiei, în timp ce localnicii încearcă să se deplaseze mai mult în interior și să se îndepărteze de valurile tsunami iminente. 

O avertizare de tsunami a fost emisă în această dimineață și pentru Samoa Americană, potrivit Centrului de alertă pentru tsunami din Pacific (PTWC).

 

Un vulcan submarin a erupt în Tonga pe 14 ianuarie, ucigând trei persoane

 

Un vulcan submarin a erupt în Tonga pe 14 ianuarie, ucigând trei persoane, acoperind insula principală cu un strat gros de cenușă vulcanică și aruncând milioane de tone de vapori de apă la mare înălțime în atmosferă.

Vulcanul, care este în mare parte scufundat sub apă, doar vârful fiind vizibil deasupra valurilor, a explodat seara târziu - o explozie care a fost vizibilă din spațiu și auzită în Noua Zeelandă, la aproximativ 1.400 de mile distanță.

Explozia a distrus complet vârful vulcanului și a declanșat un tsunami de 15 metri care s-a abătut asupra insulelor Tonga, provocând distrugeri pe scară largă.

Insulele Mango și Fonoifua, din lanțul Haʻapai, au fost două dintre cele mai afectate - aproape toate clădirile au fost măturate, iar supraviețuitorii au rămas să trăiască sub prelate, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel