Cum supraviețuiesc în lockdown restaurantele din Italia și cine sunt „gladiatorii moderni” ai Romei

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Cum supraviețuiesc în lockdown restaurantele din Italia și cine sunt „gladiatorii moderni” ai Romei
Cum supraviețuiesc în lockdown restaurantele din Italia și cine sunt „gladiatorii moderni” ai Romei

Restricțiile din pandemie i-au împiedicat pe italieni să-și savureze mâncărurile preferate la restaurant, dar mulțumită unor oameni ca James Osawe au putut primi preparatele dorite direct la ușa casei. Este o opțiune la îndemână pentru clienți, dar o provocare pentru cine face livrările. 

Când se lasă noaptea peste Orașul Etern, locuitorilor Romei li se face foame și o armată de curieri ia cu asalt străzile întunecate. James Osawe, în vârstă de 28 de ani, este unul dintre ei.

„Traficul din Roma este un coșmar. Sunt multe mașini și puțini șoferi care să respecte regulile de circulație. Pe deasupra, mai sunt și gropi. Un drum prin Roma poate fi foarte periculos pentru cineva ca mine”, spune James Osawe, într-un reportaj Digi24.

De când pandemia a băgat Roma în carantină, oamenii nu mai pot mânca în restaurantele preferate. Așa că firmele mari de livrări profită de situație.

Pizza, paste și deserturi livrate direct la ușă.

 

Firmele de livrare cer taxe prea mari pentru micile afaceri

 

Restaurantele - precum Isola della Pizza din cartierul Prati din Roma - duc dorul clienților. Din cauza restricțiilor, trebuie să închidă la 6:00 seara.

„Avem 15 angajați pe care trebuie să-i plătim. Câțiva primesc beneficii pe termen scurt, dar nu este suficient. În timpul săptămânii, pur și simplu pierdem bani”, spune AdelePantalone, proprietara unui restaurant.

Lui Adele nu-i pasă de marile firme de livrare și de aplicațiile digitale. Pentru restaurantele mici, nu sunt rentabile. Doar înscrierea la un astfel de serviciu ar costa între 300 și 400 de euro, apoi până la 35% din profiturile sale. Deci, cu regret, trage obloanele la finalul încă unei zile.

„Cu ofertele de prânz și livrările la cină, ne menținem pe linia de plutire. E ceea ce ne motivează să continuăm, dar, în general, este foarte, foarte greu”, mărturisește Adele Pantalone.

 

Peste 8.000 de curieri încearcă să-și câștige existența pe străzile Romei

 

La scurt timp după ora închiderii, curierii pornesc pe străzile Romei. James se orientează după un cartier promițător, cu o mulțime de restaurante. E în pole position în cursa nemiloasă pentru comenzi, clienți și ratinguri. Apoi ghinion, bicicleta lui face pană. Este obligat să facă o oprire în piață, în Piazza Venezia.

„Nu știu ce s-a întâmplat. Este pentru prima dată când fac pană pe stradă. Asta-i viața”, spune James Osawe, curier. 

Este unul dintre cei peste 8.000 de curieri care încearcă să-și câștige existența pe străzile Romei. Locurile lor de muncă sunt foarte nesigure.

James și-a imaginat că viața va fi mult mai frumoasă aici, când a sosit din Nigeria în urmă cu patru ani.

Pandemia a înrăutățit lucrurile pentru mulți imigranți precum James. În mod normal, câștigă între 600 și 700 de euro lunar. Următorul client nu-l lasă pe James să urce, din cauza Covid-19. Plătește online și trimite cu liftul un bacșiș de 5 euro. Este singurul primit în noaptea asta.

„Tura mea se termină într-un minut. Când se va termina, plec acasă. Sper că mâine vor fi mai multe comenzi și mă vor lăsa să lucrez mai mult”, spune James.

Sfârșit. Aplicația spune că și-a terminat treaba. E tot mai frig, aici lângă Colosseum, anticul amfiteatru al Romei. Dar mâine, James, gladiatorul modern, se va întoarce pe câmpul de luptă al Orașului Etern călare pe bicicleta sa electrică.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel