Cum a salvat-o Savonea pe Gîrbovan. Iohannis NU poate semna decretul de scoatere din magistratură

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Lia Savonea nu a trimis la Administrația Prezidențială decizia CSM privind propunerea de eliberare a Danei Gîrbovan din funcția de magistrat, astfel încât Președintele Klaus Iohannis să nu poată semna decretul de scoatere din magistratură, în contextul în care Gîrbovan se aștepta să nu fie acceptată pentru funcția de ministru al Justiției, anunță Digi 24.

CSM s-a pronunțat luni în 30 de secunde în privința demisiei anunțate de Gîrbovan, astfel încât Viorica Dăncilă să poată trimite la Palatul Cotroceni propunerea scrisă de numire în funcția de ministru al Justiției, dar a omis să trimită și propunerea de eliberare din funcție la Palatul Cotroceni, astfel încât procedura să nu fie finalizată și Gîrbovan să poată invoca acest lucru și să își retragă demisia în cazul în care ar fi urmat să fie respinsă, ceea ce s-a și întâmplat.

Gîrbovan a anunțat miercuri seara, pe Facebook, că renunță la demisie și cere CSM să ia act de renunțarea la demisie.

„Am luat act de decizia preşedintelui României, Klaus Iohannis, de a respinge propunerea privind numirea mea în funcţia de ministru al Justiţiei. Voi răspunde public, punctual, motivelor preşedintelui, inclusiv aceluia că propunerea ce mă vizează este 'total împotriva valorilor democratice', după ce acesta îşi va motiva în scris şi publica hotărârea. (...) Mi-am înaintat demisia către Secţia de judecători a CSM, pentru a permite demararea procedurilor de numire. În noul context, aceasta nu mai este necesară, motiv pentru care îmi voi retrage demisia depusă şi voi cere Secţiei pentru judecători a CSM să ia act de acest fapt", a scris Gîrbovan, de Facebook.

Retragerea demisiei este controversată, din cauză că procedura legală nu s-a finalizat. Dana Gîrbovan nu ar mai putea fi primită în magistratură pentru că, dacă se consideră că încă era judecător în momentul în care propunerea de ministru a ajuns pe masa lui Klaus Iohannis, este afectat principiul separației puterilor în stat. Asta înseamnă că Gîrbovan făcea parte și din puterea judecătoreacă si din cea executivă, a declarat surse din magistratură pentru G4Media.ro.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel