Cu cât cresc salariile profesorilor. Ligia Deca: "Este un prim pas"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Ligia Deca, Ministrul Educației (Sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Ligia Deca, Ministrul Educației (Sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca spune că începând cu luna iunie salariile vor crește cu cel puţin 1.000 de lei brut la personalul didactic şi cu 400 lei/lună pentru cel nedidactic. Deca a precizat că această creştere salarială reprezentând "un avans, un prim pas" în perspectiva noii Legi a salarizării.

"Ultimele săptămâni au reprezentat un semnal de alarmă pe care l-am înţeles. Apreciem solidaritatea de care au dat dovadă profesorii şi colegii lor în ultimele săptămâni. Ştim cu toţii că profesorii au nevoie de salarii decente şi cu siguranţă merită mai mult respect din partea noastră, a guvernanţilor, dar şi din partea întregii societăţi. Munca personalului şcolii este una esenţială, aşa cum ne-o arată studiile, dar cum ne-a arătat-o şi pandemia şi cred că întreaga societate îşi doreşte ca sectorul educaţional să se aşeze pe cu totul alte baze, din toate punctele de vedere: al carierei didactice, al infrastructurii, dar şi al centrării reale a educaţiei pe elev. La propunerea reprezentanţilor sindicatelor, prin OUG 53/2023, garantăm o creştere de 1.000 lei brut/lună pentru personalul didactic şi didactic auxiliar şi respectiv de 400 lei brut/lună pentru personalul nedidactic", a afirmat Deca, vineri, într-o conferinţă de presă.

Deca: Sunt confuzii pentru că se vorbește de salariile din gradația 0 de salarizare



Ea a subliniat că "toate salariile din învăţământ cresc" şi că "anumite confuzii" din spaţiul public sunt generate de faptul că în grila de salarizare sunt prezentate valorile salariilor de bază corespunzătoare gradaţiei 0.

"Au apărut informaţii care nu sunt adevărate. O primă astfel de informaţie a fost legată de avizul Consiliului legislativ. Dacă veţi consulta acest aviz, veţi vedea că avizul Consiliului legislativ a fost unul favorabil. De asemenea, în cuprinsul avizului nu există nicăieri menţionată sintagma 'neconstituţional'. Există o serie de observaţii, aşa cum este absolut firesc. Ordonanţa de urgenţă a urmat parcursul legislativ, a avut avizul CES, a avut avizul CL, ea fiind adoptată chiar ieri, de Ziua copilului, tocmai pentru a da un semnal, apropo de preţuirea pe care o avem pentru profesorii care au grijă de copiii noştri şi îi îndrumă, în fiecare zi, la şcoală. O altă informaţie falsă care s-a propagat, din păcate, în spaţiul public, este aceea că salariile vor scădea. Confuzia este generată de faptul că, în anexa ordonanţei, aşa cum era şi până acum în anexele Legii-cadru 153 - Legea salarizării unice, sunt prezentate valorile salariilor de bază corespunzătoare gradaţiei 0, adică a persoanelor care au mai puţin de trei ani vechime în muncă", a adăugat Deca.

Ministrul a explicat că aceasta este "o convenţie contabilă pe care specialiştii o cunosc" şi pentru a evita "propagarea unor informaţii false în spaţiul public", Ministerul Educaţiei va transmite inspectoratelor informaţii despre salariile de bază corespunzătoare tuturor gradaţiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel