Crucișătorul rusesc "Moscova", bombardat de ucraineni, ar putea avea la bord focoase nucleare

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Mai mulți experți militari au vorbit despre posibilitatea că nava rusească Moscova, bombardată de armata ucraineană, ar fi avut la bord arme nucleare, în special în jur de 16 rachete -1000 Vulkan, raportează agenția UNN, care citează publicația Defense Express.

Experții care au stat de vorbă cu jurnaliștii, inclusiv inginerii proiectanți și ofițerii de marina, în unanimitate și independent unul de celălalt, au dat următorul răspuns: există o posibilitate reală ca nava-amiral Flotei Mării Negre a Federației Ruse să aibă la bord arme nucleare.

Crucișătorul de rachete Moscova face parte din forțele de pregătire ale Flotei Ruse din Marea Neagră. Adică, la un ordin, nava trebuie să iasă în larg, în cel mai scurt timp posibil, pentru a îndeplini misiuni de luptă. În același timp, reîncărcarea rachetelor de tip P-500/1000 este departe de a fi o sarcină ușoară și se desfășoară exclusiv la bazele navelor, necesitând o perioadă semnificativă de timp, scrie UNN.

Citeste si: Nava rusă care a atacat Insula Șerpilor, lovită de rachetele ucrainene

În același timp, nu se cunosc proporțiile dintre munițiile convenționale și cele nucleare, care sunt acum folosite pentru a înarma crucișătoarele de rachete în Rusia. În timpul URSS, se vorbea despre 16 astfel de rachete la nordul navei.

Pe lângă rachetele P-1000 Vulkan, crucișătorul de rachete Moscova poate transporta și alte arme nucleare. Vorbim despre rachete antiaeriene pentru complexul Fort, o versiune navală a rachetei S-300, cu așa-numitul „foc special”. Câteva dintre aceste rachete, în timpul URSS, era incluse, în mod regulat, ca și încărcătura de muniție d  pentru acest sistem de rachete antiaeriene.

Nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, crucișătorul "Moscova", lovită de armata ucraineană cu rachete

Ucraina a anunțat, miercuri seară, că a lovit cu rachete și avariat nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, crucișătorul „Moscova”, scrie The Guardian, citându-l pe guvernatorul regiunii Odesa, Maxim Marcenko. Purtătoarea de cuvânt a marinei ucrainene a confirmat că „Moscova” este nava care le-a cerut grănicerilor ucraineni să se predea și care a primit în replică celebra înjurătură "Russian warship, go fuck yourself". La rândul ei, Rusia a admis că nava a fost serios avariată de o explozie, dar a pus-o pe seama unui incendiu la bordul crucișătorului, care a trebuit evacuat complet.

"Rachetele Neptun care păzesc Mara Neagră au provocat avarii serioase navei rusești. Glorie Ucrainei!", a anunțat guvernatorul regiunii Odesa, Maxim Marcenko, pe canalul său de Telegram.

Nava Moscova, este care le-a cerut grănicerilor ucraineni de pe Insula Șerpilor să se predea

 

Consilierul prezidențial Oleksii Arestovici a declarat și el într-o intervenție pe YouTube că „s-a petrecut o surpriză cu nava-amiral a flotei ruse din marea Neagră”. Potrivit consilierului, nava ar avea un echipaj de 510 marinari, iar salvarea lor ar fi dificilă, din cauza vremii rele.

Purtătoarea de cuvânt a marinei ucrainene, Natalia Humeniuk, a confirmat că "Moskva" este nava de război care le-a cerut grănicerilor ucraineni de pe Insula Șerpilor să se predea și a primit celebra replică "Russian warship, go fuck yourself!", potrivit site-ului ucrainean Suspilne News. Înjurătura rostită de grănicerul ucrainean a devenit sloganul ucrainenilor - și nu numai - care condamnă invazia rusă din Ucraina, și a apărut inclusiv pe o emisiune de timbre a poștei ucrainene. Grănicerul care a rostit înjurătura a fost luat prizonier de forțele ruse și eliberat ulterior. El a fost decorat.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel