Președintele Croației spune NU aderării Finlandei și Suediei la NATO: ”Ar fi ca și cum ai înfige o pană în ochiul unui urs furios”

Elena Didila |
Data publicării:
Președintele Croației, Zoran Milanovic
Președintele Croației, Zoran Milanovic

Cele două țări sunt pe cale să solicite oficial aderarea la Alianță, dar președintele țării balcanice consideră această alegere o greșeală periculoasă, care ar putea duce la consecințe imprevizibile.

Finlanda și Suedia se pregătesc să adere la NATO, dar Croația ar putea bloca admiterea acestor două țări în Organizație. Un summit al Alianței va avea loc la Madrid la sfârșitul lunii iunie și va lua în considerare posibila cerere (încă neoficială) a Helsinki și Stockholm pentru a deveni membre.

 

Președintele Croației, Zoran Milanovic a spus că va spune NU aderării

 

„În calitate de șef de stat reprezentând Croația la summitul NATO, voi pune veto admiterii dacă summitul se va desfășura la acest nivel”, a spus el reporterilor marți.

După cum relatează Europa Today, nu este încă clar, însă, dacă deciziile Consiliului Nord-Atlantic vor fi luate la nivelul șefilor de stat și de guvern sau la nivelul ambasadorilor. Milanović a mărturisit că nu era sigur că l-ar putea convinge pe ambasadorul croat să-și susțină poziția.

 

Pentru ca o țară să devină membră NATO, aceasta trebuie să fie aprobată de toți membrii actuali

 

Aceasta presupune nu doar un acord la nivelul Consiliului, ci și ratificarea la nivel național a tuturor celor 30 de state care fac parte din Alianță. În Croația, acest lucru se întâmplă prin vot parlamentar, iar în Cameră majoritatea relativă (deși mică) este în mâinile partidului conservator al prim-ministrului Andrej Plenković.

Dacă, așadar, președintele nu reușește să împiedice trecerea parlamentară, el a promis totuși că va urmări „ca diavolul sufletele păcătoase ale fiecărui deputat care votează pentru”. Dacă nu există surprize, însă, potrivit observatorilor, Camera ar trebui să aprobe candidatura celor două țări.

 

Singurul obstacol ar putea fi dreptul de veto al șefului statului la summitul de la Madrid

 

Potrivit constituției croate, președintele este comandantul suprem al armatei (și șeful serviciilor secrete) și are un cuvânt de spus în chestiunile de politică externă. Nu ar fi prima dată, de altfel, că Milanović reprezintă Croația în fruntea NATO.

Președintele îl atacă în mod regulat pe prim-ministrul Plenković, acuzându-l printre altele că nu a făcut suficient pentru a proteja croații bosniaci.

 

 

Aderarea NATO ar fi ca și cum ai „Înfige o pană în ochiul unui urs furios”

Milanović definise deja drept „periculoasă” voința Finlandei și Suediei, două state tradițional neutre, de a adera la NATO, întrucât această extindere ulterioară a Alianței la granița cu Rusia ar putea provoca o reacție imprevizibilă din partea lui Vladimir Putin. Ar fi ca și cum „Înfige o pană în ochiul unui urs furios”.

 

Kievul l-a catalogat pe Milanović propagandist rus

Declarațiile sale, nedorite la Kiev, i-ar fi câștigat includerea  în lista neagră a Myrotvorets, un site ucrainean controversat legat de serviciile de informații și de Ministerul de Interne unde sunt publicate datele personale ale „dușmanilor Ucrainei”.

Milanović a fost acuzat că „a răspândit propaganda rusă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel