Criză mare de șoferi în Spania. Mișcare disperată a premierului Pedro Sanchez pentru găsirea și angajarea de șoferi profesioniști 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Muncitorii din Germania își postează salariile pe Instagram, un șofer ajunge să încaseze 4.907 euro net. Sursa foto: freepik.com
Muncitorii din Germania își postează salariile pe Instagram, un șofer ajunge să încaseze 4.907 euro net. Sursa foto: freepik.com

Spania resimte o criză mare de șoferi profesioniști. Meseria nu mai este deloc atractivă, iar premierul Pedro Sanchez s-a orientat spre găsirea de șoferi în ... Africa de Nord. 

Profesia de șofer profesionist a încetat să mai fie o activitate atractivă, una dintre acelea pe care copiii nu vor să le mai moștenească de la părinți, iar Spania, la fel ca mare parte din UE, acuză lipsa de profesioniști și caută soluții rapide. 

Astfel, Spania facilitează sosirea șoferilor din Maroc, țară alături de care Guvernul Sanchez tocmai a semnat un acord în acest sens. Guvernul privește de asemenea, mai departe și înspre țările din America Latină pentru a consolida acest domeniu al șoferilor profesioniști. Pe lângă faptul că șoferii sunt tot mai greu de găsit, cei activi îmbătrânesc, iar sindicatele cer dreptul la pensionare anticipată.

Acordul pentru facilitarea sosirii șoferilor de camioane și autobuze din Maroc a fost ratificat în urmă cu două săptămâni, în urma vizitei lui Pedro Sánchez în țara nord-africană. 

Cele două guverne au convenit asupra recunoașterii reciproce de permise de conducere naționale, astfel încât lucrătorii marocani să poată lucra în Spania și în întreaga Uniune Europeană. Potrivit Guvernului spaniol, această măsură „urmărește eliminarea provocărilor existente în ceea ce privește ocuparea posturilor vacante pentru șoferii calificați care să lucreze în sector, așa cum au solicitat reprezentanții companiilor spaniole dedicate transportului rutier. 

Firmele private deja transferă șoferi din Maroc în Spania

 

Înainte de acest acord mai general, una dintre aceste mari companii de transport rutier de pasageri, Alsa, a transferat deja lucrători din Maroc în Spania.

Ministrul Transporturilor și Mobilității Durabile, Óscar Puente va călători luni în Maroc și una dintre opririle sale va fi sediul Alsa din Casablanca, pentru a afla despre activitatea companiei în această regiune și pentru a avea o întâlnire cu muncitorii.

În vizita sa de două zile în Maroc, Puente se va întâlni și cu omologii săi, miniștrii Transporturilor și Logisticii, Mohamed Abdeljalil  și ai Infrastructurii și Apei, Nizar Barak.

Unul dintre obiectivele vizitei este acela de a afla despre proiectele feroviare pe care le are Marocul și de a crea o rețea de navetiști de mare viteză. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel