Cristi Danileţ, printre protestatarii de la Bruxelles: "Am venit pe banii noştri. Vrem să vorbim cu Timmermans"

Andreea Cosma |
Data publicării:

Judecătorul Cristi Danileţ, cel care a anunţat manifestaţia magistraţilor la Palatul de Justişie de la Bruxelles, a vorbit despre ce i-a împins pe procurorii şi judecătorii prezenţi să facă această mişcare inedită.

Cristi Danileţ a declarat la Realitatea TV că magistraţii corecţii nu mai suportă modul în care Guvernul PSD-ALDE a gestionat domeniul Justiţiei.

"Sunt doi ani de modificări în domeniul Justiţiei care au un singur scop: preluarea controlului asupra justiţiei penale, asupra cauzelor pe care procurorii şi judecătorii le instrumentează cu funcţionari care înalcă legea în România. Cred că este evident pentru toată lumea că se favorizează un anumit regim de sancţionare sau de sustragere de la sancţionarea unor categorii de persoane în România, ceea ce este contrar principiilor de funcţionare a unei justiţii sănătoase, a statului de drept, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale", a declarat Cristi Danileţ pentru Realitatea TV.

 

C. Danileţ: Am plecat toţi pe cheltuiala noastră

 

Judecătorul a mai spus că magistraţii au plecat la Bruxelles pe banii lor şi speră să aibă un dialog cu oficialii europeni.

"Suntem aici, la Bruxelles, o delegaţie de 30 de judecători şi procurori care am plect din România pe cheltuiala noastră, la iniţiativa noastră, pentru a avea întâlniri la nivel înalt cu cei care se ocupă de soarta UE, până la urmă. Vorbesc aici de Comisia Europeană, de Parlamentul European, de cei care lucrează la mecanismul de cooperare şi verificare (MCV), ca să le spunem şi noi, faţă în faţă, eea ce s-a întâmplat în România în ultimii doi ani de zile".

Cristi Danileţ a mai precizat şi câteva motive care i-au determinat să organizeze un flashmob în faţa Palatului de Justiţie din Bruxelles.

"Şubrezirea acestui sistem, preluarea controlului auspra carierei procurorilor de către minsitrul Justiţiei, recursul compensatoriu care a pus în stradă infractori periculoşi, modificări la legile penale care să favorizeze anumite categorii de persoane, încercarea de eliminare din Codul penal a unor infracţiuni grave, de serviciu sau de corupţie ori reducerea pedepselor pentru aceste infracţiuni sau a termenelor de prescripţie, inventarea acelei Secţii de terorizat magistraţii pentru anchetarea penală a judecătorilor şi procurorilor şi, deisgur, nerespectarea standardelor europene cu privire la justiţie, standarde care au fost deja conturate de către comisia de la Vene4ţia şi CE. Practic, noi, magistraţii români, considerăm că facme parte dintr-o familie europeană unde trebuie să acceptăm regulile de funcţionare a acesteia", a mai declarat judecătorul pentru Realitatea TV.

Cristi Danileţ a anunţat manifestul magistraţilor ieri, pe pagina sa de Facebook.

"Reprezentanți ai Asociației “Forumul Judecătorilor din România”, Asociației ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și ai Asociației ”Inițiativa pentru Justiție” se vor întâlni la Bruxelles cu oficiali de prim rang ai Comisiei Europene și ai Parlamentului European, inclusiv cu Prim-Vicepreședintele Comisiei Europene, dl. Frans Timmermans, într-un demers care vizează starea justiției din România și care va cuprinde și un flashmob organizat de magistrații români în colaborare cu colegii lor din Belgia în fața Palatului de Justiție din Bruxelles."

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel