Coreea de Sud înregistrează din nou cea mai scăzută rată de fertilitate din lume

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Coreea de Sud înregistrează din nou cea mai scăzută rată de fertilitate din lume / Foto: Unsplash
Coreea de Sud înregistrează din nou cea mai scăzută rată de fertilitate din lume / Foto: Unsplash

Coreea de Sud a înregistrat din nou cea mai scăzută rată de fertilitate din lume, numărul acestora coborând la un nou minim. Rata din această țară a coborât pentru prima dată sub un copil pe femeie în 2018.

Miercuri, cifrele publicate de guvern au arătat că aceasta a scăzut la 0,81 - cu trei puncte mai puțin decât în anul precedent și a șasea scădere consecutivă. În comparație, rata medie în cele mai avansate economii ale lumii este de 1,6 copii.

Țările au nevoie de cel puțin doi copii pe cuplu - o rată de 2,1 - pentru a-și menține populația la aceeași dimensiune, fără migrație.

 

Coreea de Sud înregistrează din nou cea mai scăzută rată de fertilitate din lume

 

Ratele de fertilitate au "scăzut în mod semnificativ" în ultimele șase decenii, spune OCDE - Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Dar tendința a fost deosebit de pronunțată în Coreea de Sud, unde dimensiunea familiilor s-a redus în decurs de câteva generații. La începutul anilor 1970, femeile aveau în medie patru copii.

O populație în scădere poate pune o țară sub o presiune imensă. În afară de presiunea sporită asupra cheltuielilor publice, pe măsură ce crește cererea pentru sistemele de sănătate și pensii, o populație tânără în scădere duce, de asemenea, la un deficit de forță de muncă care are impact asupra economiei.

În 2020, în Coreea de Sud a existat o alarmă generalizată atunci când, pentru prima dată, s-a înregistrat un număr mai mare de decese decât de nașteri.

Vezi și: Condițiile de ieșire din țară pentru copii: ce acte sunt necesare și ce e important să știți când călătoriți cu minori

 

Urmează o criză economică

 

În ultimii ani, presiunile economice și factorii legați de carieră au fost considerații cheie pentru persoanele care decid în privința copiilor, spun experții.

În ceea ce privește cifrele din 2021, experții au citat costurile mai mari ale vieții, o creștere bruscă a prețurilor locuințelor și impactul pandemiei Covid ca factori care îi descurajează să aibă copii.

Dacă populația Coreei de Sud va continua să se reducă, nu vor fi suficienți oameni pentru a-și dezvolta economia, pentru a avea grijă de populația îmbătrânită și pentru a o înrola în armată.

Politicienii știu de ani de zile că acest lucru se va întâmpla, dar au fost incapabili să rezolve problema. Au aruncat miliarde de dolari pentru a încerca să convingă oamenii să facă copii și încă se întreabă de ce nu a funcționat.

 

Creșterea copiilor în Coreea de Sud este costisitoare

 

Banii sunt, desigur, un factor. Creșterea copiilor în Coreea de Sud este costisitoare, iar mulți tineri se scufundă sub costurile astronomice ale locuințelor. Dar este vorba, de asemenea, și de oportunități.

Femeile din Coreea de Sud au un nivel de educație ridicat, dar sunt departe de a fi egale la locul de muncă. Țara are cea mai mare diferență de remunerare între femei și bărbați dintre toate țările bogate. În Coreea de Sud, cea mai mare parte a treburilor casnice și a îngrijirii copiilor revine încă femeilor și este obișnuit ca femeile să se oprească din muncă după ce au copii sau ca carierele lor să stagneze.

În esență, multe femei de aici sunt încă obligate să aleagă între carieră și familie. Din ce în ce mai multe femei decid că nu vor să-și sacrifice cariera. După cum a spus o femeie pentru BBC: "suntem în grevă pentru a face copii".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel