Blue Air nu reia zborurile, deși conturile i-au fost deblocate de Ministerul Mediului

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Administraţia Fondului pentru Mediu a decis suspendarea popririi asupra disponibilităţilor băneşti ale companiei Blue Air Aviation şi stabilirea unui grafic pe 12 luni pentru achitarea creanţe. Cu toate acestea, Blue Air nu va relua zborurile. 

"În urma solicitării transmise în dimineaţa zilei de 7 septembrie 2022, de eşalonare la plată a obligaţiilor restante la Fondul pentru Mediu, şi a transmiterii documentaţiei necesare pentru începerea procedurii de eşalonare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, Administraţia Fondului pentru Mediu a decis suspendarea popririi asupra disponibilităţilor băneşti ale companiei Blue Air Aviation SA şi stabilirea unui grafic pe 12 luni pentru achitarea creanţei", se menţionează în comunicat. 

DIICOT a deschis anchetă împotriva Blue AIR, după suspendarea bruscă a zborurilor

 

Procurorul-şef adjunct al DIICOT, Oana Daniela Pâţu, a confirmat miercuri, la Parlament, că a fost înregistrată la instituţia pe care o conduce o sesizare referitoare la compania Blue Air.

"A fost înregistrată o sesizare, despre obiectul ei în acest moment nu vă pot da mai multe detalii. Nu s-a început urmărirea penală in rem. Nu vă pot da mai multe detalii. Nu pot decât să confirm existenţa unei sesizări pe rolul DIICOT. Vom face verificările care trebuie pentru clarificarea situaţiei", a menţionat Pâţu.

Blue Air Aviation a suspendat de marţi, 6 septembrie, până luni, 12 septembrie, toate cursele programate de pe aeroporturile din România, a anunţat compania, printr-un comunicat.

Potrivit reprezentanţilor operatorului aerian, suspendarea zborurilor a fost determinată de faptul că, din cauza popririi tuturor conturilor companiei de către Ministerul Mediului, Blue Air se află în imposibilitatea achitării costurilor curente necesare pentru operarea zborurilor zilnice. 

Guvernul României a alocat bani pentru aducerea în țară a românilor blocați din cauza Blue Air

 

Executivul a aprobat alocarea sumei de 5 milioane de lei din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor în vederea aducerii românilor blocaţi pe aeroporturi din străinătate ca urmare a anulării zborurilor de către compania Blue Air, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Anterior, premierul Nicolae Ciucă a declarat că 2.098 de cetăţeni români au apelat la serviciile consulare pentru a fi aduşi în ţară.

Dan Cărbunaru a precizat că Ministerul Afacerilor Externe este autoritatea care va face demersurile necesare pentru a informa cetăţenii români aflaţi în străinătate şi care solicita asistenţă consulară cu privire la măsurile de repatriere.

De asemenea, Ministerul Transporturilor şi compania Tarom răspund de modul de utilizare a acestor fonduri, urmând ca sumele rămase neutilizate să fie restituite la fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului.

"Premierul a convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care a decis să acorde sprijin cetăţenilor români aflaţi în afara ţării şi afectaţi de decizia de suspendare a zborurilor de către compania Blue Air. Premierul a dispus ca toate autorităţile, toate ministerele competente să efectueze demersurile şi să ia toate măsurile legale pentru a recupera sumele datorate de această companie statului român. Şi cheltuielile pe care statul român şi le asumă acum urmează să fie recuperate. Ca atare, bugetul de stat nu trebuie să aibă de suferit din cauza acestei situaţii, dar nici cetăţenii români, care la rândul lor au fost puşi în această situaţie limită, nu trebuie să aibă de suferit", a adăugat Dan Cărbunaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel