Controlul asupra emigrării, printre priorităţile din sudul şi estul Europei

Andreea Cosma |
Data publicării:
Foto ilustrativ
Foto ilustrativ

Mai multe state din sudul şi Estul Europei sunt din ce în ce mai preocupate de emigrarea pe termen lung a cetăţenilor lor în ţările din Occident. În unele dintre acestea, temerile legate de depopulare sunt atât de mari, încât oamenii își cheamă guvernele sub o anumită formă să îi împiedice pe compatrioții lor să plece pentru o perioadă lungă de timp.

În trei dintre aceste state, respectiv Spania, Grecia și Italia, cota emigranţilor depășește 50%. Polonia și Ungaria sunt la pragul majorității, și chiar în România - una dintre cele mai sărace țări din UE - se apropie de o treime, scrie site-ul bulgar, Dnevnik.

Sursa citează un studi sociologic de amploare realizat de YouGov, comandat de Consiliul European pentru Politică Externă în 14 țări ale Uniunii Europene, publicat luni concomitent în cinci jurnale prestigioase: The Guardian, Le Monde, Süddeutsche Zeitung, La Stampa, La Vanguardia și Gazeta Wyborcza.

Principalul obiectiv al interviurilor cu peste 50.000 de persoane a fost identificarea celor mai importante probleme ale europenilor înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din 23-26 mai. Reprezentanții celor 14 țări din studiu vor da 80% din deputații europeni în noul parlament.

În Europa de Nord, îngrijorarea legată de imigrație rămâne mai mare decât cea pentru cei care părăsesc țara, însă chiar și în Germania, 25% se declară pentru controlul asupra emigrării în străinătate.

Nu doar migraţia este o problemă

Studiul Consiliului European pentru Politică Externă a mai constatat că deși tema migrației predomină (20% sunt îngrijorați cu privire la emigrație, și 32% de imigrație) în politica şi dezbaterile de la sfârşitul mandatului Parlamentului European, oamenii sunt preocupați şi de aspecte mai complexe, cum ar fi corupția, naționalismul, terorismul și schimbările climatice.

"Alegerile europene ne sunt prezentate ca o bătălie pentru inima Europei", a comentat Mark Leonard, directorul Consiliului. El a adăugat că naționaliștii încearcă să transforme votul într-un referendum cu privire la problema migrației, dar sondajul arată că candidații pot câștiga voturi și acordând atenție schimbărilor climatice, sănătăţii, accesului la locuinţe şi nivelului de trai. "Ei vor face o greșeală strategică dacă vor accepta introducerea partidelor anti-europene la aceste alegeri".

Premierul maghiar Viktor Orban și partidul său Fidesz, precum și ministrul italian de interne, Matteo Salvini, au făcut exact același lucru și au pus problema migranților în centrul campaniilor lor. Mesajele agresive pe pancarte din Ungaria la adresa instituțiilor europene de la Bruxelles, cu acuzații înșelătoare, au condus la sistarea pe termen nelimitat a apartenenţei Fidesz la Partidul Popular European, mai scriu jurnaliştii de la Dnevnik.

În același timp, numărul celor care au pătruns în Europa a scăzut dramatic în ultimii doi ani. Potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați, Marea Mediterană a fost anul trecut traversată de puțin peste 116.000 de migranți, o scădere cu aproape 90% față de valul din 2015.



Care sunt celelalte teme principale 



Aproape 20% dintre europeni continuă să se teamă de radicalismul islamic. Aici este și o diviziune între Europa de Est și Europa de Vest, deoarece îngrijorarea este mult mai mare în țări precum Belgia, Franța și Olanda.

În aproape toate cele 14 țări din sondaj, majoritatea respondenților susțin că temele ecologice trebuie să fie o prioritate, chiar dacă implementarea acestora poate avea un impact asupra creșterii economice.

Combaterea corupției este o problemă majoră în 7 țări: Ungaria, Italia, Polonia, România, Spania, Grecia și Slovacia.

Starea economiei trezeşte cele mai mari îngrijorări în Italia, România și Grecia.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel