Consilierul lui Iohannis critică politicile PSD, gândite de Liviu Dragnea: „Măsurile au fost un malpraxis financiar”

Consilierul prezidențial pentru probleme de politici economice și sociale, Cosmin Marinescu, a criticat politicile PSD, gândite de Liviu Dragnea, Darius Vâlcov și Cristian Socol. Acesta susține că teoria „wageledgrowth” invocată de unii economişti PSD nu a reprezentat decât „ambalajul științific” al unor politici pur populiste.

„Politicile economice ale PSD au urmărit mai degrabă obiective politice, care să se traducă în voturi pentru PSD, decât obiective de dezvoltare socio-economică durabilă. (...) În absența oricăror reforme structurale, creșterile de salarii și pensii s-au dus în inflație și importuri. Astfel, scăderea puterii de cumpărare a banilor a afectat tocmai persoanele ale căror venituri au crescut mai lent. Iar aceste evoluții mai degrabă subminează decât să consolideze coeziunea socială", a declarat Marinescu.

În opinia consilierului prezidenţial, faptul că după trei ani de guvernare cu aceste politici populiste PSD a pierdut ambele runde de alegeri din 2019, europarlamentare și prezidențiale, arată că „societatea românească s-a maturizat din punct de vedere politic", pentru că românii nu mai sunt dispuși să voteze acei politicieni care „doar aruncă câteva sute de lei în buzunar pentru a cumpăra voturi".

 

Cosmin Marinescu: „Să ne amintim experimentele eșuate marca PSD” 

 

Consilierul lui Klaus Iohannis vorbește și despre necesitatea folosirii fondurilor europene în economia românească, pentru a înlocui finanțarea de la bugetul de stat.

„Să ne amintim experimentele eșuate marca PSD – fonduri suverane sau parteneriate iluzorii de tip public-privat. România nu își poate permite să nu valorifice fondurile europene. Ar fi un malpraxis financiar la adresa intereselor noastre de dezvoltare (...) Până în prezent, PSD a făcut aproape o religie din celebrul PNDL, program prin care s-au alocat, adesea discreționar și pe criterii politice, zeci de miliarde de lei din bugetul național, cu rezultate încă discutabile. Foarte multe din aceste proiecte puteau fi realizate pe fonduri europene, care ar fi încurajat și calitatea guvernanței în administrația locală", susține Cosmin Marinescu.

 

Cosmin Marinescu: „Deficitul bugetar trebuie bine ținut în frâu în anul 2020”

 

Totodată, Cosmin Marinescu subliniază că „deficitul bugetar trebuie bine ținut în frâu în anul 2020, pentru ca 2021 și 2022 să nu fie ani ratați, ca potențial de investiții și dezvoltare pentru România". În acest sens, consilierul avertizează că impactul asupra deficitului bugetar din partea măsurilor suplimentare, „care nu au putut fi cuprinse în buget", impune eforturi considerabile în planul colectării fiscale.

Cosmin Marinescu compară situația economiei românești cu manevrarea unui vapor de mare tonaj.

„Ceea ce trebuie însă să se înțeleagă este că efectele nefaste ale guvernării PSD nu pot fi înlăturate ca și când am șterge cu buretele greșeli elementare de logică economică scrise pe o tablă. Direcțiile în care o societate evoluează nu se schimbă în unghiuri ascuțite, iar guvernarea unei țări trebuie să țină cont de aceasta, de legislația existentă și de așteptările oamenilor. În acest sens, în contextul actual, schimbarea de optică și de guvernare vor aduce cu sine și schimbarea de direcție economică. Dar traseul va fi asemeni modului în care un vapor de mare tonaj își schimbă direcția: deși cârma este rotită cu repeziciune, schimbarea de direcție se face mai lent, în unghiuri și pe spații largi, după un anumit timp de la rotirea completă a cârmii", a mai spus Marinescu, înntr-un interviu acordat Hotnews.ro.

 

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy