Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni in perioada iulie - noiembrie 2023.
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Comunitatea de români, foarte bine integrată în Portugalia. Dinu Gîndu: Portughezii sunt cei mai apropiați de noi, ca popor, și foarte primitori - VIDEO

Daniela Simulescu |
Data actualizării: | Data publicării:
Comunitatea de români, foarte bine integrată în Portugalia
Comunitatea de români, foarte bine integrată în Portugalia

Dinu Gîndu, directorul Institutului Cultural Român Lisabona, a fost invitat la emisiunea „Bogățiile României din Diaspora", de la ȘtiriDiaspora și DC News, unde a vorbit despre de românii din Portugalia și despre activitățile ICR-ului. 

Directorul Institutului Cultural Român din Lisabona, Dinu Gîndu, și scriitorul Flaviu George Predescu au vorbit despre comunitatea de români din Portugalia, despre apropierea de poporul portughez, dar și despre cum sunt organizate acțiunile în cadrul Institutului Cultural Român din Lisabona. 

„Avem  comunitate mică, dar foarte inimoasă și foarte pasionată de valorile românești. Este o comunitate foarte bine integrată în Portugalia. S-a discutat foarte mult cu partenerii noștri portughezi și mai toți mi-au spus: „comunitatea românească este extrem de bine integrată", lucru pe care îl țintim și noi, este o comunitatea foarte bine primită.

Pot spune că portughezii, din punctul meu de vedere, sunt cei mai apropiați de noi ca popor și foarte primitori. În raport cu toate celelalte țări, cred că e locul unde ne putem integra cel mai ușor și am fost și foarte bine primiți.

Deși numărul este destul de mic, în comparație cu numerele impresionante din alte țări vecine, totuși, românii au fost mereu a doua, a treia comunitate oficială din Portugalia. Suntem foarte bine integrați.”, a spus Dinu Gîndu. 

 

Cum sunt organizate activitățile 

 

„ICR-ul își propune promovarea culturii românești în țara respectivă și de acolo cum se organizează o acțiune? Contactezi comunitatea, comunitatea vine de la sine? Cum se întâmplă lucrurile acestea?”, a întrebat Flaviu George Predescu. 

„De regulă în perioada septembrie-octombrie în fiecare an se lucrează propunerile de proiecte pentru anul următor. Asta înseamnă că vii cu niște idei de colaborare, avem discuții în care încercăm să vedem tendințele culturale din Portugalia, care proiecte ar merge mai bine, ce s-ar putea impune mai bine și ce ne dorim. Prin discuțiile acestea putem reuși să vedem în ce zonă să punem accentul și pe care domeniu să accelerăm sau să fim mai atenți.

Propunem lista de proiecte, o transmitem la București. La București este un consiliu care avizează proiectele. Toată lista de proiecte este studiată, după caz avizată și după care ni se acordă un buget și în funcție de asta putem începe deja să punem în valoarea proiectele.

Înainte de a face proiectele trebuie să avem discuții cu foarte mulți parteneri portughezi. Încercarea noastră este de a ieși cu proiectele în cadrul comunității portugheze pentru că instituțiile culturale române se adresează cetățenilor țării în care activăm, cu predilecție, comunității culturale de acolo și mediului diplomatic.", a spus Dinu Gîndu la DC News și StiriDiaspora. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel