Comisia Europeană: Atunci când Putin vorbeşte, ''adevărul este fals, iar falsul este adevăr''

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Comisia Europeană a minimalizat vineri credibilitatea declaraţiilor preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit căruia lumea trece prin cei mai periculoşi ani de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, apreciind că, în gura lui, "adevărul este fals, iar falsul este adevăr", relatează EFE.

"Pentru mine, discursul lui Putin nu este decât ceva 'orwellian'", a declarat purtătoarea de cuvânt a Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), Nabila Massrali, în cursul conferinţei de presă zilnice la Comisia Europeană, în care s-a referit la faptul că în declaraţiile liderului rus "ceea ce pare eronat este corect, iar ceea ce afirmă că este corect este eronat; adevărul este fals, iar falsul este adevăr".

Nabila Massrali a răspuns astfel atunci când a fost întrebată despre discursul lui Putin de joi, la clubul de dezbateri Valdai, în care a afirmat că lumea se confruntă cu "cel mai periculos şi mai imprevizibil" deceniu de la al Doilea Război Mondial.

În intervenţia sa, care a durat mai bine de jumătate de oră şi a continuat cu o sesiune de întrebări (ce s-a prelungit până la trei ore), liderul rus nu a făcut economie de cuvinte pentru a critica Occidentul şi lumea unipolară, care ar fi luat sfârşit, în opinia sa.

"Cine seamănă vânt, culege furtună", a avertizat el, în comentarii care urmează unor ameninţări nucleare repetate în legătură cu conflictul din Ucraina.

Purtătoarea de cuvânt a SEAE a trecut în revistă "fapte" precum: "Rusia duce un război de agresiune ilegal şi neprovocat împotriva Ucrainei"; "forţele armate ale Rusiei se află în spatele atrocităţilor grave şi crimelor de război împotriva populaţiei civile din Ucraina, a femeilor şi copiilor"; Moscova "încalcă în mod flagrant dreptul internaţional şi Carta ONU".

"În realitate, acţiunile Rusiei ameninţă pacea şi securitatea, nu numai în Europa", a afirmat ea, subliniind că "acţiunile agresive ale Rusiei vor avea consecinţe grave în lume, la nivel global".

În ceea ce priveşte acuzaţiile Moscovei că Ucraina ar crea o aşa-zisă "bombă murdară", ea a spus că "de fapt, Rusia are un istoric al declaraţiilor nefondate pentru a-şi masca propriile acţiuni".

Ca exemplu în acest sens, Nabila Massrali a evocat "afirmaţiile false" ale Rusiei de la începutul acestui an, conform cărora Kievul ar dezvolta arme biologice, "într-o încercare de a-şi justifica invadarea ilegală" a vecinului său.

"La fel ca în trecut, Rusia nu este capabilă acum să-şi susţină acuzaţiile cu niciun fel de dovezi", a subliniat ea.

Massrali a dat clar de înţeles că "dacă nu era Rusia, nu ar fi existat acest război".

"Şi adevărul este că Rusia ar putea pune capăt acestui război astăzi. Dacă şi-ar retrage toate forţele şi echipamentele militare de pe întregul teritoriu al Ucrainei în interiorul frontierelor sale recunoscute internaţional", a mai subliniat reprezentanta UE.

Putin: Următorul deceniu va fi "cel mai periculos" pentru lume

 

Următorul deceniu va fi "cel mai periculos" pentru lume de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, a prezis joi preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit AFP . Într-o întâlnire anuală a Clubului de discuţii Valdai, Putin a declarat că situaţia mondială actuală este "într-o oarecare măsură revoluţionară".

"Înaintea noastră este probabil cel mai periculos, imprevizibil şi, în acelaşi timp, cel mai important deceniu de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial", a spus Putin.

Rusia a continuat să-şi intensifice invazia în Ucraina, iar Putin şi-a intensificat şi retorica nucleară, suscitând temeri că ar putea desfăşura o armă nucleară tactică.

Chiar dacă preşedintele rus a încercat să asigure joi că Rusia nu intenţionează să utilizeze acest tip de armament, ci doar a reacţionat la "şantajul" nuclear al liderilor occidentali, asigurărilor sale nu li s-a dat crezare, întrucât Kremlinul a minţit de prea multe ori în ultima vreme, inclusiv că nu va invada ţara vecină.

Preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat scepticismul faţă de afirmaţiile liderului rus, întrebând retoric "Dacă nu are nicio intenţie în acest sens, de ce tot vorbeşte despre asta?". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel