Cimitirul din Valea Uzului, mărul discordiei între instituţii. Primarul din Dărmăneşti a primit termen până vineri

Andreea Cosma / 7 iun 2019, 00:05 Salveaza PDF Comentarii

Primarul din Dărmăneşti (judeţul Bacău) a primit termen de la prefect ca până vineri să clarifice aspectele cu legalitate contestate din autorizaţia de construire emisă pentru realizarea solei româneşti din Cimitirul Militar din Valea Uzului, scrie agenţia ungară de presă MTI.

La o întrebare adresată din partea agenţiei ungare de presă MTI, Instituţia Prefectului Bacău a comunicat că în cazul în care primarul Constantin Toma nu va aduce la cunoştinţa instituţiei, până la data de 7 iunie, măsurile dispuse în legătură cu autorizarea construirii, instituţia se va adresa instanţei de judecată pentru anularea documentului.

Acţiunea în contencios administrativ a instituţiei prefectului va suspenda cu efect imediat valabilitatea documentului contestat.

Inspectoratul de Stat în Construcţii a constatat, deja la începutul lunii mai, că Primăria Dărmăneşti a emis în mod ilegal, pentru sine, autorizaţia de construire care a făcut posibilă înfiinţarea parcelei româneşti în Cimitirul Militar din Valea Uzului, întrucât nu a dovedit în mod clar dreptul său de proprietate asupra terenului, totodată nu a cerut nici aprobarea Ministerului Culturii cu privire la conceptul artistic al monumentului.

Inspectoratul a făcut apel la prefectul judeţului Bacău să cântărească oportunitatea atacării autorizaţiei de construire, în contencios administrativ. Răspunsul de miercuri al Instituţiei Prefectului Bacău a venit ca urmare a întrebării MTI cu privire la decizia pe care a luat-o în urma cântăririi problemei.

 

Tensiuni între instituţii

 

Instituţia a comunicat, de asemenea, că a oferit Primăriei Dărmăneşti termen până la 25 iunie, pentru ca aceasta să revoce hotărârea de consiliu local prin care a inclus terenul cimitirului în domeniul său public. În caz contrar, Instituţia Prefectului Bacău se va adresa instanţei de judecată şi cu privire la această hotărâre.

Primăria din Dărmăneşti a anunţat pentru joi, Ziua Eroilor, o ceremonie religioasă şi depunere de coroane în cimitirul din Valea Uzului, eveniment pe care liderii autorităţilor locale din Secuime îl înţeleg ca fiind o încercare de a inaugura parcela românească înfiinţată ilegal în cimitirul care este considerat a fi unul maghiar.

Politicienii UDMR au anunţat, miercuri, că joi după-masă vor apăra cimitirul prin intermediul unui lanţ uman. În opinia acestora, în cimitir nu ar trebui să aibă loc niciun fel de modificare până în momentul în care ministerele apărării din România şi Ungaria nu se pun de acord cu privire la cimitir, în conformitate cu acordul bilateral despre îngrijirea mormintelor militare.

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy