Ciclon cu zăpadă în Europa - recomandări MAE: Cod roșu de ninsori și ger în Grecia. Attila provoacă haos în trafic în Italia, Austria și Slovenia

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Ministerul de Externe a emis o atenţionare de călătorie pentru Grecia, unde sunt așteptate perturbări în circulaţia rutieră, aeriana si maritimă. Ciclonul de zăpadă a lovit mai multe țări europene și a creat haos pe arii extinse din Italia, Austria și Slovenia. 

Este cod roşu de precipitaţii încă două zile, în Grecia. Meteorologii de acolo au prognozat precipitaţii mixte însoţite de tunete, fulgere şi intensificări de vânt, ninsori abundente în zonele de deal şi în masivele muntoase din regiunile centrale şi de nord ale acestei ţări. De asemenea, sunt posibile perturbări în serviciile de transport, atât terestru, cât şi aerian şi naval.

Ciclon cu zăpadă în Europa - recomandări MAE

 

Ministerul de Externe de la Bucureşti le recomandă românilor care călătoresc sau tranzitează Grecia să consulte aplicaţia 'călătoreşte în siguranţă'. În caz de nevoie, asistenţă consulară se poate obţine la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena şi Consulatului General de la Salonic, iar pentru situaţii urgente sunt disponibile şi liniile de permanenţă ale reprezentanţilor diplomatice ale României în Republica Elenă, potrivit Rador.

Un nou impuls rece de tip Attila va ajunge în Italia până la sfârșitul săptămânii și va exista riscul de ninsori până în zonele joase.

Attila provoacă haos în trafic în Italia, Austria și Slovenia

 

Acest aer arctic, de data aceasta de origine continentală, va revigora circulația depresionară încă prezentă în centrul Mediteranei până vineri, 27 ianuarie, cu mai multe ninsori la altitudini de deal.

Atenție însă la ziua de sâmbătă, 28 ianuarie, când se va crea temutul efect ASE (Adriatic Snow Effect): este vorba de o configurație meteorologică particulară care se generează atunci când aerul înghețat coboară dinspre nord-est, formând o depresiune în apropierea Mării Ionice/joase Adriatice, cu vânturi foarte reci care traversează mai întâi Alpii Dinarici, între Croația și Bosnia și Herțegovina, și apoi curg peste Marea Adriatică.

Aceste vânturi reci și uscate trec peste suprafața mării, ridicând brusc aerul "mai cald" prezent pe apă: acest mecanism produce geneza norilor cumuliformi (precum cei pe care îi vedem vara, cu furtuni) care, cu mare viteză, se îndreaptă spre coastele noastre, în special spre Marea Adriatică, provocând furtuni de zăpadă bruște până la altitudini foarte joase. Sâmbătă 28 ianuarie, nu sunt excluse ninsori aproape până la câmpie (local pe coastă) pe sectoarele centrale ale Adriaticii, între Marche, Abruzzo și Molise.

Duminică 29, ultimele precipitații în sud și în Sicilia (ninsori până la altitudini de deal în Puglia și Calabria), potrivit ilmeteo.


Alertă meteo de vreme rea și în Bulgaria

 

Nici vecinii bulgari nu stau mai bine. În perioada 26 – 27 ianuarie 2023, o parte însemnată a teritoriului va fi afectată de căderi abundente de precipitații sub formă de ninsoare, fiind emis un cod portocaliu pentru regiunile Smolian, Pazardjik, Plovdiv și Blagoevgrad. Se va forma un strat de zăpadă de până la 30 – 35 cm. Se pot forma troiene de zăpadă.

Pentru regiunile Sofia – regiune, Sofia – capitală, Kjustendil, Pernik, Loveci, Vrața, Montana, Kârdjali și Haskovo s-a emis un cod galben de precipitații sub formă de ninsoare și se va forma un strat de zăpadă de aproximativ 10 cm.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel