China, răspuns după avertismentul lui Joe Biden: "Nu ne subestimați!"

Narcis Popa |
Data publicării:
China a acuzat Australia că se pregătește în secret să dezvolte arme nucleare, în cel mai recent atac împotriva pactului de apărare AUKUS
China a acuzat Australia că se pregătește în secret să dezvolte arme nucleare, în cel mai recent atac împotriva pactului de apărare AUKUS

Administraţia Chinei a transmis, luni, un avertisment adresat Statelor Unite, în replică la afirmaţiile preşedintelui Joseph Biden despre intenţia de a apăra militar Taiwanul în cazul unui atac chinez.

Preşedintele Joseph Biden a sugerat luni, în cursul vizitei în Japonia, că Statele Unite ar putea apăra militar Taiwanul în cazul unei agresiuni a Chinei. Afirmaţiile preşedintelui american par a fi o modificare a liniei politice a Washingtonului, deşi probabil vor urma clarificări.

Întrebat într-o conferinţă de presă organizată împreună cu premierul nipon Fumio Kishida dacă Statele Unite sunt pregătite să apere Taiwanul, Biden a răspuns, conform CNBC: "Da. Acesta este angajamentul pe care l-am făcut. Suntem de acord cu politica 'o singură Chină', am acceptat-o, iar toate acordurile noastre pornesc de la această premisă. Dar ideea că Taiwanul ar putea fi luat cu forţa, acest lucru nu se poate, nu ar fi adecvat". Ministerul de Externe din Taiwan i-a mulţumit lui Joseph Biden pentru reafirmarea susţinerii.

Însă Administraţia Xi Jinping a reacţionat vehement la declaraţiile preşedintelui american. Ministerul de Externe de la Beijing a exprimat "nemulţumirea puternică şi opoziţia fermă" faţă de afirmaţiile lui Biden. "Nu trebuie să subestimeze nimeni determinarea noastră puternică, voinţa fermă şi abilitatea puternică a poporului chinez de a apăra suveranitatea naţională şi integritatea teritorială. Nu vă poziţionaţi împotriva celor 1,4 miliarde de cetăţeni chinezi!", a atras atenţia Ministerul chinez de Externe.

SUA, lobby pentru Taiwan

 

Afirmaţiile lui Joseph Biden par a fi o distanţare de politica de "ambiguitate strategică" în privinţa Taiwanului. Statele Unite nu au relaţii diplomatice formale cu Taiwanul, dar oferă asistenţă militară Administraţiei separatiste de la Taipei. Noul plan strategic al Pentagonului, prevăzut în Legea de autorizare a finanţării pentru apărare (NDAA), prevede invitarea armatei taiwaneze la cel mai mare exerciţiu militar din 2022, în contextul "comportamentului din ce în ce mai coercitiv şi mai agresiv" al Chinei. Casa Albă a invitat Taiwanul la Summitul pentru Democraţie din decembrie 2021. În plus, Washingtonul a pledat pentru integrarea Taiwanului în organizaţii internaţionale.

China consideră Insula Taiwan, administrată în mod democratic, drept propriul teritoriu, iar în ultimii doi ani a intensificat presiunile militare şi diplomatice pentru afirmarea suveranităţii, generând furie la Taipei şi preocupări la Washington. Administraţia de la Beijing a avertizat că va trece la acţiuni severe dacă Taiwanul va face manevre în sensul independenţei sau dacă apar ingerinţe străine în 2022, relatează Mediafax. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel