China a acuzat Australia că se pregătește în secret să dezvolte arme nucleare, în cel mai recent atac împotriva pactului de apărare AUKUS

Alexandra Curtache |
Data publicării:
China a acuzat Australia că se pregătește în secret să dezvolte arme nucleare, în cel mai recent atac împotriva pactului de apărare AUKUS
China a acuzat Australia că se pregătește în secret să dezvolte arme nucleare, în cel mai recent atac împotriva pactului de apărare AUKUS

China a acuzat Australia că se pregătește în secret să dezvolte arme nucleare, în cel mai recent atac împotriva pactului de apărare AUKUS.

În cadrul acordului de securitate încheiat de Australia cu SUA și Marea Britanie, semnat în 2021, Marina Regală Australiană va pune mâna pe o flotă de submarine cu propulsie nucleară în următoarele decenii.

Dar navele - care au ca scop descurajarea agresiunii crescânde a Chinei în regiunea Indo-Pacific - vor fi înarmate doar cu arme convenționale.

 

Rusia este furioasă pe noile achiziții ale Australiei


Totuși, în ciuda asigurărilor, superputerea autoritară este furioasă față de acest aranjament - deși este una dintre cele nouă națiuni cu focoase nucleare.

Grupurile de reflecție ale Partidului Comunist și portavocile mass-media de stat susțin că acesta va crea un "precedent periculos" în ceea ce privește furnizarea de material nuclear statelor nenucleare.

Asociația chineză pentru controlul armamentului și dezarmare și Institutul chinez de strategie a industriei nucleare au organizat miercuri o conferință de presă extrem de bine orchestrată pentru a lansa un raport dur despre AUKUS.  

Intitulat „O conspirație periculoasă” The Nuclear Proliferation Risk of the Nuclear-powered Submarines Collaboration in the Context of AUKUS, documentul de propagandă susține că Australia a căutat "obsesiv" arme nucleare în anii 1950 și 1960 și că ar fi gata să facă acest lucru din nou.

'Având în vedere faptul că Australia are deja un corp de cunoștințe legate de armele nucleare acumulate de-a lungul istoriei și că va ajunge în mâinile sale sisteme de lansare cu capacitate nucleară, odată ce țara va face pasul disperat de a dezvolta din nou arme nucleare, timpul de așteptare până la o descoperire nucleară va fi prea scurt pentru ca comunitatea internațională să răspundă eficient', se arată în raport, conform Daily Mail.

 

Beijingul susține că există un interes mare pentru armele nucleare în rândul australienilor

 

Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Afaceri Externe și Comerț a declarat că Australia nu urmărește arme nucleare și că raportul chinezesc este plin de "presupuneri incorecte".

'Australia, SUA și Marea Britanie vor pune în aplicare cele mai puternice standarde de neproliferare posibile pentru a menține puterea și integritatea regimului global de neproliferare nucleară în ceea ce privește submarinele cu propulsie nucleară', a declarat purtătorul de cuvânt.

'Guvernul a fost foarte clar că Australia nu caută și nu va căuta arme nucleare. Decizia Australiei de a achiziționa submarine cu propulsie nucleară înarmate convențional este un lucru pe care îl urmărim în mod deschis și transparent'.

 

Ministerul de Externe al Chinei a susținut raportul finanțat de Partidul Comunist. 

 

'Raportul este o dovadă în plus că îngrijorările comunității internaționale cu privire la cooperarea cu submarinele nucleare AUKUS sunt bine întemeiate', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin.

'SUA, Marea Britanie și Australia trebuie să răspundă preocupărilor comunității internaționale, să își îndeplinească cu fidelitate obligațiile de neproliferare și să revoce decizia eronată de cooperare cu submarinele nucleare'.

Richard McGregor, analist de afaceri internaționale la Lowy Institute, a respins raportul ca făcând parte din efortul continuu al Chinei de a zădărnici AUKUS.

'Acest raport încearcă pur și simplu să le completeze argumentele, să le dea greutate și să le ofere un document pe care îl pot distribui oricărei țări din lume pe care o doresc pentru a-și susține cauza', a declarat dl McGregor pentru ABC.

'Orice piedici pe care le pot pune în calea AUKUS, le vor pune acolo. Ar trebui să ne așteptăm ca acest lucru să se întâmple în următorul deceniu sau cam așa ceva. China nu va renunța'.

 

Beijingul își va duce opoziția față de pactul AUKUS de la 1 august la conferința de neproliferare a Națiunilor Unite de la New York

 

Președintele chinez Xi Jinping s-a pronunțat chiar împotriva acordului care a fost semnat de guvernul Morrison și are sprijinul guvernului Albanese.

Alianța, care a fost anunțată în septembrie anul trecut, a determinat Australia să anuleze un contract pentru un submarin francez convențional pentru a înlocui flota de submarine îmbătrânite din clasa Collins.

Acest lucru a dus la relații înghețate între guvernul Morrison și președintele francez Emmanuel Macron. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel