Certificat verde digital. Negocieri fără acord între eurodeputaţi şi statele UE. Costul testelor PCR, 'mărul discordiei'

Andreea Cosma |
Data publicării:

Negocierile dintre eurodeputaţi şi guvernele statelor UE asupra certificatului sanitar european pentru COVID-19 nu au permis încă obţinerea unui acord, în pofida unei propuneri de compromis din partea Parlamentului European, discuţiile urmând să fie reluate joi, au declarat miercuri negociatori citaţi de AFP.

O a treia rundă de negocieri s-a încheiat marţi seară, fără succes, iar tratativele se desfăşoară sub presiunea timpului, având în vedere summitul european de săptămâna viitoare şi obiectivul ca acest certificat să devină operaţional până la sfârşitul lunii iunie, pentru a înlesni libera circulaţie în interiorul UE în sezonul estival.

Documentul, denumit ''certificat verde digital'' european, trebuie să ateste că titularul său a fost vaccinat anti-COVID-19, sau are un test negativ recent ori este imunizat după o infecţie cu noul coronavirus.

Printre punctele divergente care nu au permis încă un acord este solicitarea Parlamentului European ca statele membre să suporte costul testelor PCR, ceea ce unele dintre ele refuză.

 

Niciun acord privind certificatul sanitarEurodeputaţii au propus apoi să se recurgă la o finanţare europeană pentru plata acestor teste, şi anume ''instrumentul de ajutor de urgenţă'', folosit în timpul acestei pandemii în special pentru achiziţia de vaccinuri, şi alocarea unei ''sume substanţiale'' pentru a li se garanta cetăţenilor teste accesibile gratuite.

Însă această propunere mai trebuie ''clarificată'', iar cererea eurodeputaţilor să fie plafonat preţul testelor este în continuare inacceptabilă pentru statele membre, afirmă o sursă diplomatică.

Un alt punct de dezacord este cererea eurodeputaţilor să se garanteze că titularii certificatului nu vor fi supuşi carantinei sau unor teste suplimentare în ţara de destinaţie. Dar statele membre, în această chestiune care ţine înainte de toate de competenţa lor, doresc să-şi rezerve dreptul de a institui astfel de măsuri, mai ales în situaţii excepţionale, precum răspândirea unor noi variante ale coronavirusului.

 

Negocierile continuăPrin urmare, eurodeputaţii s-au arătat dispuşi să facă o concesie, renunţând la cererea privind interzicerea instituirii unor astfel de restricţii, dar au solicitat în schimb ca ele să fie justificate pe baza avizelor Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (ECDC). Însă statele membre nu doresc să fie obligate să informeze Parlamentul European asupra măsurilor antiepidemice pe care le consideră oportune.

În faţa procesului decizional greoi la nivel european, unele state membre îşi creează deja propriile certificate sanitare. ''Avem nevoie de un acord săptămâna aceasta'', a atenţionat eurodeputata olandeză Sophie in't Veld (Renew Europe).

Certificatul sanitar european se află pe agenda summitului european din 24-25 mai. Un eventual acord va trebui apoi să fie aprobat în plenul Parlamentului European la sesiunea din 7-10 iunie. Pentru a nu se mai impune o aprobare a acestuia din urmă, statele membre au ameninţat că ar putea introduce acest certificat pe calea unei simple recomandări neconstrângătoare, soluţie care, spre deosebire de legislaţia propusă, nu ar mai necesita votul eurodeputaţilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel