Centrala Cernobîl a revenit în mâinile ucrainenilor

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Centrala nucleară de la Cernobîl este din nou în mâinile Ucrainei, afirmă agenția nucleară a țării.

Centrala nucleară de la Cernobîl este din nou în mâinile Ucrainei, afirmă agenția nucleară a țării.

Un jurnalist de la Wall Street Journal, Yaroslav Trofimov, a postat pe Twitter un document ce pare a fi un acord ce ar înseamna că Rusia nu mai este responsabilă de centrala de la Cernobîl.

Sky News nu a verificat această informație, dar dacă este corectă, aceasta coroborează rapoartele potrivit cărora forțele rusești s-au retras din regiune.

Trupele venite din Rusia au părăsit Cernobîl, a anunțat, joi, compania nucleară de stat din Ucraina, potrivit Sky News.

În același timp, Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a sosit joi la Kaliningrad, în Rusia, pentru discuții cu înalți oficiali, pentrru a încerca să asigure siguranța instalațiilor nucleare din Ucraina, potrivit Sky News.

„Directorul general al AIEA (Grossi) tocmai a sosit în Kaliningrad, #Rusia, pentru discuții cu înalți oficiali ruși mâine dimineață (vineri - n.r.)", a transmis AIEA pe Twitter.

O a doua instalație nucleară, Zaporizhzhia, în sud-estul Ucrainei, rămâne sub controlul trupelor rusești

Armata rusă recrutează 134.500 de persoane, de la 1 aprilie. Ministerul Apărării: "Nu are legătură cu Ucraina"

 

Președintele Vladimir Putin a semnat, joi, un decret prin care a ordonat încorporarea în armată a 134.500 de noi recruți, însă Ministerul Apărării a declarat că această chemare nu are nicio legătură cu războiul din Ucraina. 

Ordinul a fost emis după cinci săptămâni de la începerea invaziei Rusiei, care s-a lovit de o rezistență acerbă din partea Ucrainei. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat, marți, că niciunul dintre cei chemați nu va fi trimis în vreun "punct fierbinte".

Problema implicării recruților în război este extrem de sensibilă. La 9 martie, Ministerul Apărării a recunoscut că unii au fost trimiși în Ucraina, după ce Putin a negat acest lucru în diferite ocazii, spunând că au fost trimiși doar soldați și ofițeri profesioniști.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin a declarat atunci că președintele a ordonat procurorilor militari să investigheze și să îi pedepsească pe oficialii responsabili de nerespectarea instrucțiunilor sale de a exclude recruții.

Recrutarea militară anuală în Rusia

 

Recrutarea militară anuală de primăvară, care se va desfășura între 1 aprilie și 15 iulie, va viza bărbații ruși cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, se arată în decretul lui Putin, potrivit Reuters.

"De la 1 aprilie până la 15 iulie 2022 se efectuează încorporarea cetățenilor Federației Ruse cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani care nu se află în rezervă și sunt eligibili pentru serviciul militar în conformitate cu legea federală. Este vorba despre 134.500 de persoane", potrivit comunicatului emis de autoritățile ruse.

Șoigu a declarat, marți, că cei chemați vor începe să fie trimiși la bazele care le-au fost alocate la sfârșitul lunii mai.

"Majoritatea militarilor vor urma o pregătire profesională în centre de pregătire timp de trei până la cinci luni. Permiteți-mi să subliniez că recruții nu vor fi trimiși în niciun punct fierbinte", menționează ministrul Apărării, într-un comunicat publicat pe site-ul ministerului său.

Cu toate acestea, Mihail Benyash, un avocat care reprezintă mai mulți membri ai Gărzii Naționale a Rusiei care au refuzat ordinul de a merge în Ucraina, a declarat că, în conformitate cu legislația rusă, recruții pot fi trimiși să lupte după câteva luni de pregătire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel